Prima Aprilis

Awatar użytkownika
el_loko
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: el_loko » 01 kwie 2006, 22:32

Nirvana Reaktywowana!

Po 12 latach przerwy reaktywował się jeden z najważniejszych zespołów w historii muzyki rockowej.
Grupa reaktywowała się z inicjatywy Courtney Love - wdowy po Kurcie Cobainie, która będzie nową wokalistką Nirvany. Dołączyli do niej dwaj muzycy z oryginalnego składu: perkusista Dave Grohl i basista Kris Novoselic.

Courtney Love tak opowiada o reaktywacji: "Dwa miesiące temu spotkałam Dave'a na koncercie Foo Fighters. Zaczęliśmy rozmawiać i w którymś momencie rzuciłam pomysł reaktywacji Nirvany. Powiedziałam mu, że tyle osób tęskni za tym zespołem, że może warto pójść w ślady Alice In Chains i na przykład zagrać serię koncertów. Z początku Grohl nie chciał nawet słyszeć o tym projekcie, ale kilkanaście dni później zadzwonił do mnie i powiedział, że możemy zagrać kilka prób. Na pierwszej z nich, gdy zaczęliśmy grać instrumentalną wersję "Smells Like Teen Spirit", coś zaiskrzyło między naszą trójką. Po zakończeniu próby Dave i Kris powiedzieli mi, że koniecznie musimy ruszyć w trasę, ze mną jako wokalistką".

Trwają zaawansowane rozmowy w sprawie zorganizowania tournee reaktywowanej Nirvany po Stanach Zjednoczonych, które odbędzie się najprawdopodobniej we wrześniu tego roku.

Nirvana zakończyła działalność w kwietniu 1994 roku, wraz z samobójczą śmiercią jej lidera i wokalisty Kurta Cobaina.

----------------------------------------
http://www.nauka.gildia.pl/archiwum/2006/4_1#znalezisko

Wróć do „Hyde Park”