Książki - recenzje

Awatar użytkownika
PietroBosman
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1034

Książki - recenzje

Post autor: PietroBosman » 08 paź 2024, 22:34

Zygmunt-1 pisze: ↑
14 sie 2024, 11:06
Sporo treści na temat układów, handlu biletami, korupcji, są też krótkie rozdziały poświęcone ofiarom śmiertelnym kibicowsko-mafijnych porachunków, historia działacza Juventusu, który rzucił się z mostu czy podpalanie pociągów podczas wyjazdów. Nie wiem ile w tym zostało podkoloryzowane, bo nie znam aż tak włoskiej sceny kibicowskiej, lecz czytało się dobrze. Książka dość obszerna, bo ponad 500 stron, jednak czyta się dobrze. Nie mogło zabraknąć wzmianek o pierwszych sektorówkach, oprawach, bijatykach, ciekawej historii Lazio związanej z osobą nieżyjącego już Diabolika. Jeśli ktoś siedzi w klimatach kibicowskich to zdecydowanie warto rzucić okiem w kierunku tej książki. Ja średnio interesuje się włoskim sportem, więc kilka ciekawostek dla mnie było interesujących. Na przykład historia zawodnika Cosenzy, Bergaminiego, który został zamordowany w 1989 roku. Nie jest to typowa historia włoskich trybun, ale wydarzenia są opisywane chronologicznie, najwięcej miejsca poświęcono Cosenzie, ale jest też wątek Romy, Lazio czy Genui. Myślę, że całkiem niezła książka.
Leży u mnie na półce i czeka na swoją kolej...ale zachęciłeś!

Jestem w trakcie lektury" Traktatu o łuskaniu fasoli".

To ten typ książki dla mnie w którym strony "płyną". Ledwo się obejrzałem a jestem już na 221 stronie.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”