Seriale

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Seriale

Post autor: Chlopaczek » 12 lis 2024, 23:23

moody pisze:
12 lis 2024, 22:17
nikt zabierajac sie za film science fiction nie powinien domagac sie realizmu
Tu sie mylisz panie kolego. Realizm musi wystepowac takze w sci-fi czy filmach fantasy. Mozna go tam naginac albo nawet ignorowac (przykladowo zasady fizyki) ale wszystko musi sie odbywac w ramach swiata jaki dana produkcja wykreowala.
Wezmy taki film jak Alien. Widz nie ma problemu ze jest to uniwersum w ktorym mamy tytulowych obcych czyli maszyny do zabijania i ze w ich organizmie zamiast krwi plynie kwas. Nikt nie mowi a przynajmniej ja nie slyszalem: to bez sensu ze obcy ma w srodku kwas niby jak to ma dzialac na poziomie biologicznym? Tak zostala stworzona ta postac i tyle ale jezeli pod koniec filmu scenarzysci sobie wymysla ze Ripley wyciaga saksofon i zaczyna na nim przepieknie grac a co wiecej okazuje sie ze obcy jest tym tak zauroczony iz sam do niej przychodzi i daje sie odstrzelic to nie powiesz: no to jest science fiction chyba nie spodziewales sie tutaj realizmu? Raczej nie.
Swiat nawet ten nierealistyczny musi trzymac sie kupy.

To taka dygresja venomik pisal zupelnie o czyms innym (chociaz to moje rozwiazanie z saksofonem jest wlasnie leniwe scenariuszowo ale przyznacie dosc kreatywne) ale ja chcialem odniesc sie do tego bo dosc czesto spotykam sie z takim rozumieniem filmow sci-fi i fantasy. Zrobie fantasy i jak bohater bedzie ubieral spodnie przez glowe to nikt nic nie powie bo to przeciez fantasy.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”