Ot, paradoks wychodzi że u nas cicho... za to "branżowe serwisy" za granicą wspominały, że nowy wiedźmin nadchodzi już od roku. Zresztą dowiedziałem się o tym własnie wtedy z anglojęzycznego podcastu gdzie po jednym ze spotkań z Sapkiem przytoczono jego cytat na temat nowej ksiązki w świecie wiedźmina. Podobnie było teraz z datą publikacji w PL. Parę tygodni temu autor "puścił farbę" na jednym z konwentów (w Austrii? - nie pamiętam dokładnie) i branżowe zagraniczne media zajmujące się newsami ze świata fantasy szybko to podchwyciły.venomik pisze: ↑21 lis 2024, 19:07Czy ja wiem. Jak wychodził nowy tom opowieści z meekhańskiego pogranicza to widziałem spore zainteresowanie dookoła. A to przecież seria znacznie mniej znana niż wiedźmińska. Ba, nawet jak wychodziły kolejne książki z świata Achai to też cos do mnie docierało.
A tutaj takie... no, wychodzi. Nikt się nie ekscytuje, nikt nic nie pisze, etc.
Być może tu leży problem - brak reklamy w PL wynika po części z istnienia niewielkiej ilości tematycznych serwisów poświęconych stricte książkom fantasy/sf? Wydawca mógł nawet poinformować np. Nową Fantastykę w tym samym czasie... ale co z tego skoro NF obserwuje raptem 40 tys ludzi na fb.