Nadzieja FC. Futbol, ludzie, polityka
Anita Werner, Michał Kołodziejczyk
Cztery reportaże, dwa poruszające tematy prześladowań w Afryce (1. Albinosi, 2. Tutsi), trzeci o prześladowaniach Kurdów w Turcji i czwarty, zupełnie inny od pozostałych, o tragedii brazylijskiego zespołu Chapecoense, kiedy to samolot z piłkarzami, działaczami klubu i zaproszonymi dziennikarzami lecącymi na finał Copa Sudamericana rozbił się w 2016 roku pod Medellin. I muszę przyznać, że to właśnie ten ostatni reportaż zrobił na mnie największe wrażenie. Oczywiście wszystkie cztery teksty są bardzo dobrze napisane, język jest przystępny, historie są wciągające, ale to z "Oni wszyscy zniknęli" dowiedziałem się o temacie najwięcej. Reportaż o Kurdach był jakiś taki... przegadany? Szukam odpowiedniego słowa, być może "przegadany" nie jest właściwym, ale no nie porwał mnie. Może dlatego, że jakoś nigdy mnie nie ciągnęło, by zgłębiać problematykę tego rejonu świata. Teksty "okołoafrykańskie" nie zrobiły na mnie aż takiego wrażenia, bo dość dobrze znam tę tematykę, ale warsztatowo nie mam im nic do zarzucenia. W tej pozycji futbol stanowi tylko tło do opowiedzenia historii, podobnie jak polityka, więc poszukujący znakomitych piłkarskich historii mogą poczuć się zawiedzeni. Ja nie byłem. Jeśli ktoś chce poszerzać swoje horyzonty, to ta książka będzie bardzo dobrym wyborem.