Chelsea FC (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Chelsea FC (zbiorczy)

Post autor: Bernabeu2 » 16 gru 2024, 1:25

Już rok temu mieliśmy sytuację, że top4 w Anglii zrobiła Villa, we Francji - Brest, w Hiszpanii - Girona, we Włoszech - Bologna, a w Niemczech - Stuttgart, i mistrzostwo dla Leverkusen, no i finał LM dla Dortmundu. To, że City i Real mają słabe sezony to oczywiście przypadek, tzn. wiadomo kogo ma w składzie Real, a nawet jak City się skończy to pewnie wejdzie w ich miejsce inne Chelsea, ale ja tam już 2-3 lata temu miałem teorię, że ta inflacja cen za piłkarzy na tym czołowym poziomie doprowadzi do wyrównania poziomu, bo to kolejny taki sezon tak naprawdę, tzn. taki, gdzie ekip grających zajebistą piłkę to mamy 1-2. A był okres gdzie pola na takie niespodzianki w ogóle nie było. Wiadomo, dalej można robić mądrze transfery, ale też wyjściowa cena za w miarę młodego wyróżniającego gracza z top5 ligi to jest 50 baniek, za gwiazdę Ajaxu i Benfiki to tak 80 baniek. Włoscy gołodupcy mają przechlapane, a jak United chce zrobić 4-5 transferów to od razu im wydatki rosną do 200-250 milionów nawet jak nikogo mocnego nie kupią.

I w sumie to pokazuje nawet Chelsea, bo oni mają w składzie dwóch graczy, którzy pamiętają wygraną w LM 2021, z czego jeden jest na wylocie (Chillwell), pojebane - więc te 750 baniek na czysto za kompletnie nową jakościową jak się okazuje kadrę to nie jest znowu AŻ TAK dużo, United za ostatnią dekadę czy PSG na pewno mają dużo gorsze ratio nakładów do wyników... ;) Po prostu te ceny za piłkarzy obecnie takie hardcorowe, że za tercet Fernandez-Caicedo-Palmer (chyba nr 1 pomoc w Anglii w tym sezonie, co nie?) trzeba było zapłacić te 260-270 milionów i w sumie wygląda na to, że było warto, ale jednak niesamowita kwota za rezerwowego City, gwiazdę Benfiki i Brighton.

Nie chcę też zabrzmieć jako osoba, która w 100% broni polityki Chelsea, bo tak na poważnie wiadomo, zobaczymy za rok w którym miejscu będą. Ale jak wyżej, oni z najmłodszą kadrą w Anglii są wiceliderem, wyjęli obok Yamala największy talent na świecie, wyjęli Pepowi z ławki kandydata na MVP ligi, jeszcze będziemy przepraszać potężnego Jankesa. Wstawić tam jeszcze topowego skrzydłowego (Estevao?) i może być zajebisty projekt za 2-3 lata.

Wróć do „Anglia”