Mistrzostwa forum w szachach 2025

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post autor: Leszek » 29 gru 2024, 12:47

Witam serdecznie :) Kolejny rok zleciał jak z bicza strzelił i ja chciałbym kontynuować tradycję organizowanych przeze mnie raz na rok forumowych mistrzostw w szachy. Jak zawsze na samym początku nowego roku.

Wiem jednak że z roku na rok bywały większe problemy z frekwencją, do porządnego turnieju przydało by się jak zawsze z około tych 8 czy 9 osób. Dlatego postanowiłem na razie zrobić wstępne rozeznanie by oszacować na jaką w ogóle liczbę osób mniej więcej mógłbym realistycznie liczyć.

Tak jak rok temu przewidywałbym raczej skrócony czas mistrzostw, żeby nie ciągnęły się tak jak dwa lata temu bo wiem że to odstraszało potem chętnych. Proponowałbym albo zrobić kalkę tego co rok temu czyli szybka pucharówka na 8 osób, ale może też być opcja kompromisowa np 2 grupy po 4 osoby (oczywiście 3 kolejki w grupie a nie 6) i potem dwie najlepsze osoby wychodzą z grup do półfinałów, bądź też w ostateczności przy np 9 osobach w teorii model sprzed dwóch lat ale też o połowę mniej kolejek w grupie niż wówczas. Może dla porządku to rozpiszę:

1) startuje 8 osób - klasyczny system pucharowy, ćwierćfinały, półfinały oraz finał.

2) startuje 8 osób - 2 grupy po 4 osoby. 3 kolejki w fazie grupowej, gracze grają ze sobą w grupie dwukrotnie ale obie partie ustawione na w miarę krótki dystans czasowy załatwiają za jednym razem jak już się umówią na granie na portalu tak by kolejek w grupie było 3 a nie 6. A potem półfinały na krzyż i finał (po jednej partii w playoffs)

3) system bliźniaczy jak na moich mistrzostwach 2 lata temu, wystartowalo by od 9 do 12 osób. System bliźniaczy jak wtedy ale ilość kolejek w grupie też 3 zamiast 6, żeby możliwie skrócić. Jak ktoś chce przypomnienia reszty zasad tamtego modelu to zapraszam do tematu sprzed dwóch lat który wciąż tu na forum jest.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wywołam w mentionach teraz osoby które startowały bądź to dwa lata temu, bądź rok temu bądź w obu edycjach. Oraz wywołam też osoby które wtedy obserwowały ale nie zdecydowały się na start, wywołam też użytkownika który widzę pochwalił się jakimiś swoimi osiągnięciami w temacie ogólnym o szachach parę tygodni temu.

Jakby się wywołani mogli określić czy w ogóle byli by chętni na start na początku przyszłego roku który rusza za parę dni. Mogą od razu dodać czy np preferują któryś z wyżej wymienionych systemów. I co prawda na ten moment w tym temacie to jeszcze nie są oficjalne formalne zapisy ale jeżeli ktoś tak mocno zdecydowanie napisze że chciały zagrać to mogę to w zasadzie potraktować jako taki zapis w terminie zerowym, tak jak na studiach są czasem zerowe terminy egzaminu :wink:

Może np kolega Salas który rok temu nie bronił tytułu sprzed dwóch lat teraz zechce go odzyskać? No dobra, wywołuję w mentiach i czekam na stanowiska by wiedzieć na ile realne jest kontynuowanie tradycji :)

@Cement @DDK @gumi2006 @Samuraj @Salas11 @czubatka @venomik @Mr.Chris @Ilka @MazurXIII

Wróć do „Gry Forumowe”