Mistrzostwa forum w szachach 2025

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post autor: Leszek » 13 sty 2025, 20:36

Dobra, głos kolegi Cementa już by nic nie zmienił bo ja też się przychylam do tego co większość czyli 10 + 2. Zatem postanowione.

No to jeszcze punkt drugi i ostatni który chce poddać pod dyskusję. Otóż kolega Samuraj już dzisiaj trochę nawiązał do formatu rozgrywek i ja nie zamierzam ukrywać że będą to dwie grupy po trzy osoby i dwóch graczy z każdej grupy awansuje do półfinału. Graficznie rzecz ujmując:

Grupa A

1. ---
2. ---
3.

Grupa B

1. ---
2. ---
3.

Potem półfinały na krzyż: 1A - 2B oraz 1B - 2A , itd.

I nie ukrywam też że w grupie każdy rozegra po dwa spotkania z każdym ze swoich dwóch rywali. Raz białymi i raz czarnymi szachami, czyli łącznie każdy w grupie rozegra 4 partie. Za to w fazie playoffs będzie już tylko po jednym spotkaniu, ale na razie zostawmy to co będzie później.

Biorę pod uwagę dwa sposoby na rozegranie fazy grupowej i teraz chcę też go poddać pod opiniowanie/głosowanie.

1) Nie będziemy się specjalnie śpieszyć, rozbijamy fazę grupową na 6 oddzielnych kolejek w których każdy w 4 naturalnie występuje a w 2 pauzuje. Jak ktoś gra z kimś w pierwszej kolejce to dopiero w czwartej czeka ich pojedynek rewanżowy.

2) Nie gramy 6 kolejek lecz tylko 3 kolejki. Z tymże w dalszym ciągu oczywiście każdy gra po dwa razy ze swoimi oboma rywalami. Tyle że po prostu jak już w danej kolejce dwaj gracze na siebie wpadają no to gdy już znajdą dla siebie czas i umówią się na granie we wspólnym pokoju na chess.com czy lichess czy gdzie tam będą chcieli to już korzystając z tego że są obaj w tym samym miejscu i czasie od razu grają ze sobą cały dwumecz. Dwie partie jedna po drugiej z zamianą barw naturalnie. Obie partie oddzielnie punktowane naturalnie.

Czyli reasumując

1) 6 kolejek (z których grasz w 4-ech)

2) 3 kolejki (z których grasz w 2-óch)
(ale są to dwumecze)

Który wariant wolicie?

@Samuraj @gumi2006 @DDK @venomik @Cement

Wróć do „Gry Forumowe”