Zanim przejdę do dwóch ostatnich punktów ogłoszeń parafialnych to jedna rzecz o którem zapomniałem w poprzednim poście w kontekście współczynnika WR. Co w przypadku remisu. W przypadku remisu obaj gracze też mają dopisane do WR liczbę odpowiadającą ilości wykonanych przez nich ruchów w tej zremisowanej partii.
Ok, to lecimy do punktu 2 czyli parę słów o tej fazie playoffs.
Tak więc zgodziłem się na tą grę do 2 zwycięstw, będzie takowa zarówno w obu półfinałach jak i finale. Natomiast dwa słowa jak ja to sobie wyobrażam i pytanie czy np @DDK które zarzucił pomysłem też to tak widział.
Mianowicie rywalizacja w danej parze zakończy się dopiero wtedy gdy jeden z graczy wygra po raz drugi. To znaczy ja nie przewiduje czegoś takiego że jak Franek wygra z Romkiem w pierwszej partii a w drugiej padnie remis to znaczy że Franek wygrał dwumecz i awansuje. Nie, dla mnie remis w playoffs oznacza tylko tyle że wynik się nie zmienił i gracze grają dalej. Jedynie po każdej partii następuje zamiana barw.
Np Franek pokonuje Romka grając białymi i jest 1:0 dla Franka. W drugiej partii gdy Romek gra białymi to pada remis i dalej mamy 1:0 dla Franka. W trzeciej partii Franek znów gra białymi ale wygrywa ją Romek grający czarnymi i robi nam się 1:1. No to przed nami czwarta partia i to Romek przy stanie 1:1 podchodzi do niej białymi.
Tak więc tak to widzę. Jak już będą te plaoyffy to wtedy się pewnie umówimy że gracze mają obowiązek zagrać co najmniej 2 partie przy jednym umówieniu się a potem mogą przełożyć na za parę dni np jeżeli dwóch partiach nie ma rozstrzygnięcia ale też mogą nie przekładać jeżeli mają siły grać dalej tego samego dnia. To tyle.
------------------------------------------------------------------------------
I jeszcze punkt kolejny, czyli moja decyzja o rozstawieniach przed losowaniem grup. Otóż ... nie będzie żadnych rozstawień. Moim zdaniem kolega DDK wybija się poziomem ponad resztę. Między naszą pozostałą piątką nie ma raczej mega różnic poziomu co pokazywały edycje i sprzed roku i zwłaszcza sprzed dwóch lat gdy trochę dłużej graliśmy. A ponieważ tylko DDK jest takim wyraźniejszym faworytem to nie ma sensu nikogo nigdzie rozstawiać bo tak czy inaczej w jednej grupie będzie wyraźny faworyt i dwóch nie do końca przewidywalnych rywali a w drugiej grupie trzech takich nie do końca przewidywalnych rywali pod kątem tego kto faworytem itd. Tak więc ponieważ każda kombinacja da w miarę podobny efekt to nie będzie żadnego rozstawienia. Całkowicie losowo na chybił trafił trzech graczy trafi do grupy A i trzech do grupy B.
Grupy wylosuję jutro w okolicach południa. Jakąś godzinę przed losowaniem jeszcze przypomnę sposób oznaczania partii.
@Samuraj @gumi2006 @venomik @Cement