Mistrzostwa forum w szachach 2025

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 311

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post autor: Leszek » 18 sty 2025, 13:20

Jeszcze ostatnia uwaga co do fazy grupowej której na śmierć zapomniałem.

Oczywiście zacznijmy od tego że jak na zakończenie fazy grupowej dwóch graczy będzie miało tą samą liczbę punktów to przede wszystkim w pierwszej kolejności patrzymy na ich starcia bezpośrednie. Jeżeli tak się stanie że przy takiej samej liczbie punktów w ich starciach np będzie zwycięstwo jednego i remis w drugiej partii no to jasne jest że wyżej w tabeli będzie gracz z lepszym bilansem w starciach bezpośrednich. Również w sytuacji gdyby to miało zdecydować o drugim bądź trzecim miejscu czyli o awansie bądź jego braku.

Tyle że mówiąc szczerze przy grupach 3 osobowych i tak w ponad 90% przypadków jak już gracze skończą z taką samą liczbą punktów to i najczęściej również bilans ich starć bezpośrednich będzie na remis czyli albo się wymienili wygranymi albo dwa remisy i dlatego we wcześniejszych wpisach wskazywałem na to że w takiej sytuacji albo dodatkowa partia jakby to miało ważyć na awansie albo po prostu rozstrzygnie ten mój WR jakby to miało zdecydować jedynie o pierwszym i drugim miejscu.

Dlatego zapomniałem wskazać na to że w pierwszej kolejności decyduje bilans starć między zainteresowanymi bo w ponad 90% przypadków matematycznych on też nam nie rozstrzygnie, ale gdyby jednak się tak złożyło że że np będzie tak:

Franek w obu swoich partiach pokonał Tomka

Franek raz wygrał z Pawłem i raz przegrał z Pawłem.

Tomek raz wygrał z Pawłem i raz zremisował z Pawłem

No to w takiej sytuacji tabela była by następująca

1. Franek 6 (x)
2. Tomek 3 (x)
3. Paweł 3 (x)

No to w takiej sytuacji faktycznie ani nie patrzymy na żaden WR w nawiasie, ani nie ma dodatkowej partii tylko awans z drugiego miejsca uzyska Tomek bo obaj z Pawłem skończyli z 3 punktami ale w ich dwumeczu bezpośrednim była wygrana Tomka i remis.

To raczej rzadka sytuacja przy grupach 3 osobowych, w ponad 90% przypadków jak już gracze skończą z taką samą liczbą punktów to i zapewne bilans starć bezpośrednich nam nie pomoże rozstrzygnąć sprawy. Dlatego zapewne zapomniałem o tym wspomnieć.

Tym nie mniej przynajmniej w teorii co do zasady to przy takiej samej liczbie punktów na koniec to w pierwszej kolejności patrzymy na starcia bezpośrednie.

@Samuraj @DDK @gumi2006 @venomik @Cement

Wróć do „Gry Forumowe”