z ta "za wysoko podniesiona noga" racja, zapomnialem o istnieniu takiego przepisu, tam rzeczywiscie gwizdza czasem bez kontaktu z rywalemsickstick pisze: ↑22 sty 2025, 15:43Nigdy nie widziałeś gwizdka za zbyt wysoko uniesioną nogę albo za zagradzanie rywali drogi do piłki?moody pisze: ↑21 sty 2025, 21:56podasz jakies przyklady faulu bez kontaktu z rywalem? nie bardzo przychodza mi do glowyBernabeu2 pisze: ↑21 sty 2025, 21:47Nie wiem skąd pomysł, że musi być kontakt żeby był faul, to sprzeczne z przepisami piłki nożnej. Co najwyżej moglibyście pisać, że Szczęsny nie przeszkadzał w poruszaniu typa z Benfiki, ale wiadomo, że przeszkadzał (nawet jak dodał od siebie), bo inaczej by się wpadłby w niego Benfikarz.Tego karnego można chyba podciągnąć pod to drugie, bo Szczęsny wykonuje tutaj ruch przeciwny do kierunku ruchu piłki.
odnosnie wczorajszych karnych to na zywo wydawaly mi sie bardziej kontrowersyjne niz po obejrzeniu powtorek
byl kontakt szczesnego z noga zawodnika benfiki (zreszta sam polak przyznal w wywiadzie po meczu, ze faulowal), byl ciagniety za koszulke yamal, wiec tu i tu karny prawidlowy, choc w obu przypadkach bardziej to atakujacy wykorzystali pretekst do polozenia sie, niz rzeczywiscie ich te interwencje rywali powalily. najbardziej kontrowersyjny od poczatku wydawal mi sie potencjalny faul fermina przed golem na 4-5, ale z powtorek wynika ze w pierwszej kolejnosci to on byl faulowany, wiec chyba dlatego sedziowie z varu w ogole sie nad tym nie pochylili