Narciarstwo Alpejskie

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Narciarstwo Alpejskie

Post autor: cloner » 16 lut 2025, 11:48

Szkoda że PZN ustalił najwyższe chyba w historii wymagania kwalifikacji na MŚ. Nie wystarczyło być w tym sezonie najlepszym Polakiem, czy zdobyć dobre punkty w zawodach Pucharu Azji czy Ameryki Północnej, liczyło sie zdobycie jedynie punktów w Pucharze Świata lub Pucharze Europy. Polacy natomiast lubią startować w Pucharze Dalekiego Wschodu, tam jeżdżą głównie Japonczycy, Koreanczycy, więc nasi zajmując wysokie miejsca zbijają tzw. "punkty FIS", dzieki czemu pozniej moga mieć niższe numery startowe...

W tym sezonie te wysokie wymagania spełnily dwie panie Maryna Gąsienica-Daniel oraz Magdalena Łuczak oraz dwóch panów Michał Jasiczek i Piotr Habdas, którzy punktowali w slalomie w pucharze europy własnie. Punkty zdobył jeszcze Jędrzej Jasiczek, ale chyba już po czasie zgłoszeń (kilka dni przed startem MŚ) i nie załapał się do kadry, a szkoda. Szkoda też że na MŚ nie zabrano kilku młodych dziewczyn, w supergigancie w zawodach juniorskich coraz ciekawsze wyniki odnosi Nikola Komorowska, jest też Hanna Zięba do slalomu giganta, a w slalomie można było spokojnie puścić Anielę Sawicką, ktora w obecnym sezonie weszła juz na poziom Pucharu Europy i myślę że w przyszłym sezonie będzie jeszcze lepiej.

Do Saalbach wybrał się też młody Stanisław Starzyński, ktory wystartował w konkurencji zespołowej i wypadł przyzwoicie, na swoje możliwości, dlatego spokojnie mógł go też PZN zgłosić do slalomu giganta, tak samo jak mógł spokojnie wystartować Mateusz Szczap.

Nie wiem czy zasady te ustalił Filip Rzepecki, który już nie jest dyrektorem sportowym czy zarząd PZN, chodziło im pewnie głównie o to, żeby nasi nie zajmowali miejsc 40-60, żeby później w internecie beki nie było. Z tej strony ja to rozumiem, z drugiej starty 18-letniego zawodnika w MŚ to duże doświadczenie i jeśli tam poradzi sobie z presją to w przyszłości będzie mu tylko łatwiej. Dlatego ja jestem za wysyłaniem maksymalnej puli.

Wróć do „Inne sporty”