Mistrzostwa forum w szachach 2025

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Mistrzostwa forum w szachach 2025

Post autor: Leszek » 16 lut 2025, 19:34

Ja również bardzo dziękuje koledze @venomik za udział w tegorocznych mistrzostwach. Spisałeś się na pewno więcej niż przyzwoicie. No i mam nadzieję że widzimy się ponownie za 10 i pół miesiąca :wink:

A Tobie @Cement oczywiście gratuluje awansu do finału. Zatem będziemy mieć w finale powtórkę z grupy między DDK i Cementem. Tym ciekawiej że w grupie dwukrotnie zremisowaliście. Teraz jednak jak wiemy w grze do 2 zwycięstw będzie już musiało dojść do wyłonienia lepszego. Na początek jednak trochę matematyki która nam zdecyduje o tym który z finalistów będzie mieć przywilej wyboru koloru na pierwszą partię.

Zdecyduje o tym sama współczynnika WR obu gracza zarówno za fazę grupową jak i za półfinały. Z tymże, ponieważ DDK grał w półfinale dwie partie a Cement trzy to żeby DDK nie był stratny za to że szybciej wygrał to najpierw zostanie koledze DDK wyciągnięta średnia WR na partię w półfinale i potem ta średnia pomnożona razy 3 czyli tyle ile partii grał Cement. No i dodane do fazy grupowej. A w przypadku Cementa wyłącznie sumowanie wszystkiego. No ale po kolei.

To weźmy najpierw pod lupę DDK.

W grupie jego WR wynosiło 261

W pierwszej partii półfinałowej zarobił 181 do WR a w drugiej 182. Zatem średnia na partie półfinałową to 181,5

Zatem finalny wynik DDK do porównania w finale obliczamy jako 261 + 181,5 + 181,5 + 181,5 = 805,5

No i teraz Cement

W grupie jego WR końcowe wynosiło 428

W pierwszej partii półfinałowej zarobił 181, w drugiej 62 i w trzeciej 150. Zatem

428 + 181 + 62 + 150 = 821

Zatem jak widać troszkę wyższy wynik wyszedł po stronie Cementa i to on będzie miał przywilej wyboru koloru na pierwszą partię. Już wysyłam priva z zapytaniem.

@DDK

Wróć do „Gry Forumowe”