Arsenal FC (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Arsenal FC (zbiorczy)

Post autor: Sergek » 22 lut 2025, 20:12

nie wiem do konca o co chodzi w waszych dyskusjach dotyczacych havertzow i podobnych (i nie wiem czy chce), ale: jezeli luis diaz jest dobrym lub relatywnie dobrym transferem, to gakpo tez nim jest. na pewno w tym sezonie to obok salaha ten zawodnik ktory jest i dobry i co tez istotne stabilny/powtarzalny i ma szanse zakonczyc sezon ze spoko wynikiem liczbowym. nie sadzilem ze gdzies zobacze dyskusje ze to nie jest dobry zawodnik/transfer.

ja jak uz. masacra mam nadzieje ze powoli wrocimy do normalnych sezonow pod wzgledem punktow. ciezko to bedzie ocenic bez zobaczenia co przyniesie przyszlosc wiec prognoze zaprzestam na tym.

jezeli o nas chodzi, to i vvd i salah beda dla nas bardzo istotni. zgadzam sie tu z uz. sickstickiem ze potencjalne zastapienie egipcjanina to nie bedzie takie hop siup. on w tym sezonie wykreca kosmiczne liczby i znalezienie kogos za niego to moze byc okropne zadanie. ciezko bedzie zastapic to 1 do 1 i raczej upatrywalbym sie po prostu przemodelowania naszego ataku w jakis sposob. bez swiadomosci czy salah zostanie czy nie ciezko powiedziec czego wlasciwie bedziemy potrzebowac od przyszlego sezonu. druga kwestia jest tez taka, ze nie wiadomo czy sam salah takie liczby bedzie w stanie powtorzyc - ponizej jakiegos poziomu pewnie nie ma szans zejsc, ale przy afconie to spodziewam sie raczej jego gorszej wersji niz ta ktora ogladamy teraz.

co do transferow ogolem, to rzuce luzno mysl - musialbym zanurkowac w liczby i nazwiska, teraz tego na pewno nie zrobilem, ale od jakiegos czasu mam wrazenie ze gdzies na rynku transferowym zniknal ten fajny i stabilny segment mieszczacy sie gdzies miedzy kwota 30 a 60 milionow. chyba city fajnie na tym kiedys sklad zrobilo. teraz jak sie wzieli za wzmocnienie skladu, to za kwoty jakie kazdy widzial dostali tez to co kazdy widzial. tzn. ten segment dalej istnieje ale najczesciej za ta sama kwote dostaniesz o wiele mniej niz kiedys. ja mysle ze moze po prostu jest nieurodzaj* lepszych zawodnikow. a angielskie kluby gdzies musza wydac pieniadze wiec wydaja. zrobilbym z nich lepszy uzytek w prawdziwym zyciu ale co zrobisz hehe.

i btw. naprawde ktos opiera sie na liczbach z transfermarktu? tu uz. delpiero dobrze napisal - havertz jest wart 75 baniek (tzn nie wiem czy tak jest na stronie, tak napisaliscie) bo... niedawno ktos go za plus minus tyle kupil. transfermarkt nie wyprodukuje nic innego skoro juz ktos inny w realnym swiecie zrobil jego wycene i ta byla w okolicach 75 baniek.

* - i w najblizszych latach tacy pilkarze jak wymienieni w tej dyskusji beda poziomem odniesienia na wszystkich innych. Mi sie troche ciezko ocenia atak Liverpoolku po latach ogladania Mane, Firmino czy Salaha jak kazdy mial swoj peak ale ten peak to chyba nie jest latwy do powtorzenia. Wiec moze warto bedzie zalozyc ze podstawowi zawodnicy najlepszych dzisiaj klubow, nawet jak mamy do nich mniejsze lub wieksze zastrzezenia, powinni zostac uznani za tych lepszych.

Wróć do „Anglia”