Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1144
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: yedraz » 22 kwie 2025, 17:20

DDK pisze:
22 kwie 2025, 16:51
Nie. Po 1 nie jest działaczem prawicy bo z tego co wiem był do tej pory poza polityka partyjna i vhyba nawet nie należy do pisu. I 2 razy nie- Trzaskowski nie jest jednym z liderów. Liderem jest Tusk i nikt inny. Tak samo w Pisie. Wyobrażasz sobie teraz rozmal w którejś z tych partii że jakikolwiek poseł pisu/Trzaskowski stawiają się kaczynskirmu/Tuskowi i wychodzą z tego cało?
Nie kupuję Twoich argumentów i jestem wręcz pewien, że to prędzej Rafał postawi się Donaldowi niż Karol Jarosławowi. Mogę się nawet o to założyć. :beer:
PietroBosman pisze:
22 kwie 2025, 16:49
Ja tam przed 2015 rokiem nie słyszałem o Andrzeju Dudzie.
O to też mi chodzi, co raz się udało nie może być patentem na każde wybory!
To tak jakby Kaczyński został mentalnie w tamtym czasie i sądzi, że teraz naród ma tak samo dość rządów KO, a to jest zupełnie inna sytuacja. Drugi raz ten sam myk nie przejdzie. Zresztą moją opinię potwierdzają sondaże, poparcie rzędu 21-25% czyli niemalże 10% mniejsze niż ma PiS świadczy o tym najlepiej.
A jeszcze w historii wyborów prezydenckich w Polsce nie wygrał kandydat, który w pierwszej turze miał poniżej 30%. Zatem raczej jestem spokojny że wygra prezydent Warszawy (zresztą już mieliśmy taki precedens). a inny wynik uznam za ogromną sensację.
A jestem też przekonany, że gdyby z ramienia PiS startował Czarnek bądź Morawiecki, to w tej chwili deptał by Trzaskowskiemu po piętach w sondażach, przy tak fatalnie prowadzonej przez niego kampanii. A tymczasem to jest pewne 10% (w porywach do 15) przewagi i dlatego też się trochę zastanawiam czy faktycznie (jak to kiedyś wrzuciłem w jednym z filmików) nasza prawica nie wie o czymś, co być może wydarzy się za kila lat (może udział naszych wojsk w jakiejś operacji wojskowej) i to będzie zmuszony podpisać nasz rząd i prezydent i odium odpowiedzialności spadnie na obecnie rządzących, co później PiS wykorzysta i wróci do pełni władzy.

A dodam jeszcze osobiście, że do mnie bardziej przemawia postawa Karola niż Rafała, choć wolę żeby ten drugi został prezydentem i dlatego (w drugiej turze) nie poprę żadnego z nich.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”