Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6267
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: sickstick » 06 maja 2025, 19:58

Eyesmon pisze:
06 maja 2025, 19:28
A dlaczego osoby na UoP maja być stratne?
Bo macie L4, urlopy i inne świadczenia? :> No przecież już to napisałem kilka postów temu. Przykładowo dla mnie osobiście zrobienie sobie 26 dni wolnego jest w skali roku dużo wyższą stratą finansową, niż bym "zarobił" na tym obniżeniu zdrowotnej (a gdzie tu ewentualne chorobowe, przyszła emerytura, jakieś auta służbowe czy mityczne owocowe czwartki). Zrobienie sobie 1 dnia wolnego żeby pójść do lekarza, to jest dla mnie dobre 300-500zł straty na zarobku (czyli taką mam "publiczną" służbę zdrowia, że żeby z niej skorzystać płacę 2x więcej niż ty idąc prywatnie do specjalisty). Zgadzam się że te korpo robiące wały zatrudniając b2b zamiast UoP oszukują i ten proceder powinien zostać ukrócony, co do tego nie ma wątpliwości - ale to raczej na zasadzie zwiększonych kontroli i np kar finansowych dla firm które w ten sposób zatrudniają. Bo na ten moment ludzie pracujący uczciwie na samozatrudniemu (prowadzący małe firmy lub uprawiające różne formy freelancingu) płacą praktycznie tyle samo co zatrudnieni na UoP, a w porównaniu z nimi [ch**] od państwa mają.

3/4 forum nazywa siebie prawicowcami, sympatyzuje z Mentzenem, a jak przychodzi do konkretów to człowiek nazywany "Lewakiem" musi im tłumaczyć takie rzeczy. To dużo mówi o kondycji dyskusji politycznych :P

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”