Tiszert dla wolności

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 19 kwie 2006, 19:43

Chlopaczek pisze:Koszulki pokazaly ze wolnosc slowa w Polsce jest ograniczana.Zostaly zdjete z wystawy na ktorej mialy byc zaprezentowane.Zdjete pod naciskiem kosciola.Helsinksa fundacja dla wolnosci po tym fakcie wycofala cala wystawe na znak protestu.

Pod naciskiem Kościoła, a mógłbyś jaśniej bo nie rozumiem co za tym się kryje. Jak dla mnie to takie ogólne stwierdzenie. Ja to widze tak, Kościół się wypowiedział - ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych, ktoś to sobie wziął do serca i koszulki zostały zdjęte.

Chlopaczek pisze:Akcja jest jak najbardziej na miejscu szczegolnie w naszym kraju.Te koszulki nikogo nie obrazaja pokazuja tylko ze sa w naszym spoleczenstwie rowniez jednostki "inne" takie ktore nie mysla albo nie sa "poprawnie politycznie".To jawny gest solidaryzowania sie z takimi osobami.Ale mimo tego ze nie obrazaja nikogo jak juz wspomnialem sa i tak atakowane przez roznego rodzaju instytucje ktore stoja na szancach w obronie "moralnosci".Albo instytucje ktore uwazaja ze maja monopol na moralnosc (chyba wiadomo o kogo chodzi).

Wiadomo Kościół twój wróg...
Kościół jako taki ma pełne prawo wypowiadać się w kwestiach moralnych. NIe tylko dla tego, że w jakimś tam stopniu determinuje życie wiernych, ale dlatego że jako wspólnota oparty jest na określonych prawach o charakterze głównie moralnym.
Pomijam już fakt, że negowanie moralności chrześcijańskiej w europie to tak jak podcinanie gałęzi na której się siedzi. Nikt kto chodz trche jest świadom historii nie może stwierdzić, że Europa nie wyrosła na chrześcijaństwie i na zasadach moralnych reprezentowanych przez tą religię. Mało tego kontynuując ten wywód Cywilizacja Europejska jest oparta na zasadach moralnych, których strażnikiem w jakimś tam stopniu może być Kościół. Przypominam, że jako Cywilizacja Europejska to współcześnie można niemal cały cywylizowany świat rozumieć.

Chlopaczek pisze:Bylem pewny ze nie zrozumiesz cala akcje Twoja niechec w stosunku do np. homoseksualistow jest doskonale widoczna.Niechec i arogancja bo nie wiesz nawet jak sie pisze poprawnie slowo lesbijka.

Moja wina, przepraszam że źle napisałem lespibijka. Dziękuje za zwiększenie mojej wiedzy.
Co do tego, że nie rozumiem, to zgadza się nie rozumiem co wszelkiego akcje protestacyjne mają dać. Nie widze bowiem z czym konkretnie walczą takie akcje. Nie ma w moim odczuciu jakiś drastycznych przykładów dyskryminacji ze względu na poglądy, czy to z kim człowiek chodzi spać.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”