Ale wiesz, ze jeśli suma darowizn w ciągu chyba 5 lat przekroczy 9600 to musisz to zgłosić? CZyli własnie jak rodzice/babcia dają Ci 300zł miesięcznie to po 3 latach powinieneś to zgłosić do US wraz z potwierdzeniami wszystkich przelewów? Własnie dlatego lepiej obracać gotówką.Kluchman pisze: ↑07 maja 2025, 17:16Różnica jst taka, że ja uznaję, że dobrze to robić jawnie, zwłaszcza gdy pieniądze mają być wykorzystane na zakup czegoś co widać i co podlega jakiejś rejestracji/zgłoszeniu tak czy inaczej (jak właśnie samochód czy mieszkanie). Wiadomo, że jak pożyczam czy daję komuś dwie stówki bo np. rozliczamy się z kupna jakiegoś prezentu urodzinowego to tego nigdzie nie zgłaszam. Jak mieszkałem z rodzicami i ustaliliśmy, że dorzucam się co miesiąc do kosztów tyle i tyle to też nie. Ale kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo to jednak coś innego.
A ja uważam, że jeśli to nie jest oszustwo (czyli np. kwestie ominięcia podatku) to człowiek powinien mieć możliwość zrobienia tak, jak jemu wygodnie.
Owszem, co nie zmienia faktu, że jak się słyszy coś takiego to się człowiek woli trzymać jak najdalej od US.