Lewandowski vs Probierz

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Lewandowski vs Probierz

Post autor: venomik » 12 cze 2025, 14:00

Delpiero14 pisze:
12 cze 2025, 13:35
A może to ludzie którzy używają go „prawidłowo” w rzeczywistości używają go błędnie
No nie bardzo. Bo stwierdzenie 'Nie powinno się wchodzić dwa razy do tej samej rzeki' jest bez sensu. Bo niby dlaczego się nie powinno? Wszyscy ludzie kąpiacy się w rzece wchodzą, i co? Takie stwierdzenie nie ma sensu dosłownego ani metaforycznego. Jest bez sensu w oderwaniu od filozofii Heraklita. Dopiero w ramach tego kontektu (i zmienionwej formie na: Nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki) nabiera sensu.
Ale ludzie znający znaczenie tego raczej ograniczą się do panta rhei by uniknąć pomyłek interpretacyjnych.
Delpiero14 pisze:
12 cze 2025, 13:31
Przynajmniej ja całe życie się spotykałem właśnie z takim postrzeganiem tego powiedzenia.
Idę też o zakład, że jak slyszałeś kiedyś stwierdzenie "Kończ waść, wstydu oszczędź" to było ono wypowiadane/pisane z znaczeniem "Kończ waść, wstydu sobie oszczędź" zamiast prawdziwego "Kończ waść ze mną, wstydu mi oszczędź". Bo to cytat z osoby, która wlasnie sromotnie przegrywa pojedynek na szable prosi o to, żeby go nie upokarzać więcej.
Ale cóż poradzić.
Czasem w planszówkach rzucałem tym stwierdzeniem jak przegrywałem sromotnie i w sumie dalsza walka nie miała już sensu. Miało to oznaczać: "Dobra, już nie maksuj wyniku, dobij mnie po prostu" a druga osoba zdziwiona odpowiadała jakbym buńczucznie kazał jej się poddać.

Wróć do „Polska”