No nie bardzo. Bo stwierdzenie 'Nie powinno się wchodzić dwa razy do tej samej rzeki' jest bez sensu. Bo niby dlaczego się nie powinno? Wszyscy ludzie kąpiacy się w rzece wchodzą, i co? Takie stwierdzenie nie ma sensu dosłownego ani metaforycznego. Jest bez sensu w oderwaniu od filozofii Heraklita. Dopiero w ramach tego kontektu (i zmienionwej formie na: Nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki) nabiera sensu.Delpiero14 pisze: ↑12 cze 2025, 13:35A może to ludzie którzy używają go „prawidłowo” w rzeczywistości używają go błędnie
Ale ludzie znający znaczenie tego raczej ograniczą się do panta rhei by uniknąć pomyłek interpretacyjnych.
Idę też o zakład, że jak slyszałeś kiedyś stwierdzenie "Kończ waść, wstydu oszczędź" to było ono wypowiadane/pisane z znaczeniem "Kończ waść, wstydu sobie oszczędź" zamiast prawdziwego "Kończ waść ze mną, wstydu mi oszczędź". Bo to cytat z osoby, która wlasnie sromotnie przegrywa pojedynek na szable prosi o to, żeby go nie upokarzać więcej.Delpiero14 pisze: ↑12 cze 2025, 13:31Przynajmniej ja całe życie się spotykałem właśnie z takim postrzeganiem tego powiedzenia.
Ale cóż poradzić.
Czasem w planszówkach rzucałem tym stwierdzeniem jak przegrywałem sromotnie i w sumie dalsza walka nie miała już sensu. Miało to oznaczać: "Dobra, już nie maksuj wyniku, dobij mnie po prostu" a druga osoba zdziwiona odpowiadała jakbym buńczucznie kazał jej się poddać.