Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: sickstick » 13 cze 2025, 13:28

venomik pisze:
13 cze 2025, 13:10
O komputerach kwantowych czytam od momentu jak bylem dzieckiem. Patrząc na to jaki postęp sie w tym poczynił w ciagu ostatnich 20 lat (i więcej) to nie sądzę żebyśmy doczekali się jakiegoś odpowiednika ogólnodostępnej sztucznej inteligencji opartej o komputery kwantowe w najblizszym czasie.
Oj miałem 2 semestry temu zajęcia z fizyki kwantowej z 70-letnim profesorem który całą swoją karierę naukową poświęcił temu tematowi i cały czas powtarzał że jest mu mega smutno że akurat teraz TO SIĘ DZIEJE kiedy on akurat jest już jedną nogą w grobie. :P Wiec jakbym jak miał stawiać na mityczny chłopski rozum, to myślę że się doczekamy. ;)

Należy też uwzględnić zmienną że AI jak się jeszcze rozwinie to może mocno przyspieszyć wszelkie badania, które wykonywane dotąd przez umysł człowieka nie idą zbyt szybko do przodu. Parę lat temu czytałem tezę że kiedy AI osiągnie "inteligencję człowieka" , to przy jej logarytmicznym tempie nauki w ciągu kolejnych 10 minut ta powinna dokonać odkryć na kilka nagród Nobla :P Oczywiście wiadomo jak to z tymi teza odnośnie AI, próbujemy rozumieć a tak naprawdę [ch**] wiemy.

Wróć do „Hyde Park”