Książki - recenzje

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1338

Książki - recenzje

Post autor: dias » 08 sie 2025, 20:58

Ocean. Ostatnie dzikie miejsce
David Attenborough, Colin Butfield

Nie jestem obiektywny, bo Davida Attenborough uwielbiam, zarówno na ekranie jak i na papierze. Książka zachwyca od pierwszego akapitu i nie odpuszcza do samego końca. Trochę mi się zeszło z jej czytaniem z powodów obiektywnych, ale nie zmienia to faktu, że jest turbo ciekawa i wciągająca, choć wnioski z niej płynące są dość umiarkowanie optymistyczne. Mam wrażenie jednak, że ta książka to w sporej części dzieło drugiego z autorów, producenta filmowego Colina Butfielda, który reżyserował Ocean with David Attenborough (do obejrzenia na Disney+), Our planet (Netflix) i David Attenborough: A Life on Our Planet (również na Netflixie). Każdy z tych filmów dowozi wagony wiedzy na temat zmieniającej się (niestety głównie z naszego powodu) planety i książka również to robi, ale chyba w tym wypadku potraktowano ją jako miejsce do wrzucenia tam informacji i tematów, których nie zmieszczono w filmie. Moim zdaniem to bardzo dobrze, bo dostajemy pełniejszy podgląd na temat zmieniającej się Ziemi, a nie po prostu punkt widzenia Sir Davida na temat oceanów. Bardzo pouczająca, spokojna, metodyczna, odnosząca się do źródeł i wieloletnich obserwacji różnych zakątków oceanów. Trafia do mojej topki książek, które wypada mieć i przeczytać.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”