Podróże

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Podróże

Post autor: Magnum » 14 sie 2025, 14:06

DDK pisze:
14 sie 2025, 12:45
coś polecisz? Jakieś wskazówki? Jechałeś autem? Jak granica? Warto iść do opery lwowskiej?
w operze nigdy nie byłem. Jechałem pociągiem (a jakże by inaczej ;) ), ale z miejscami bywa różnie. Na granicy samochodowej nie mam bladego pojęcia jak kolejki. Problemów żadnych nie byłem. Warto dla spokojnosci wziąć hotel ze schronem a nie bawić się w wynajem mieszkań na dzielnicach, bo właśnie widziałem jakieś tego typu posty podczas ataku miesiąc temu "olaboga, mówili że bezpiecznie, wynajęliśmy mieszkanie na 11 piętrze a tu syreny wyją, coś lata nad głową a obok wybuchy, ratujcie co robić". W 99% przypadków jak wyja syreny to nic się nie stanie, ale jak wyja w nocy to warto iść do schronu.

Knajpy działają normalnie, tylko że do 22:30-23 bo od północy jest godzina policyjna. Coś tam podobno działa w podziemiach po nocy, nie jestem pewien.

Wszędzie zapłacisz kartą, ale wszędzie też wymienisz gotówkę bo dobrym kursie (na każdym kroku są małe kioski z wymiana waluty).

W sumie pisze trochę tak jakbyś nigdy nie był we Lwowie bo tak zakładam, ale 100% pewności nie mam. Jeśli byłeś no.to niektóre z tych rzeczy wiesz.

Na najwyższy punkt widokowy w mieście i bardzo fajny turystyczny czyli kopiec unii lubelskiej na wysokim zamku nie ma wstępu teraz, więc od razu można odpuścić spacer. Zapalić świeczki na cmentarzu orląt ale nie zapomnieć o cmentarzu janowskim. Komunikacja miejska jest w google transit.

Ogarnij sobie airalo na wyjazd żeby mieć internet bo w większości knajp nie ma menu papierowego tylko kody QR ;) to tak z grubsza..jakieś dodatkowe konkrety to pytaj, może pomogę.

Wróć do „Hyde Park”