Chelsea FC, angielski klub piłkarski, założony w 1905 r. w Londynie; 2-krotny zwycięzca rozgrywek o Europejski Puchar Zdobywców Pucharów (1971, 1998), zdobywca Superpucharu Europy (1998), mistrz Anglii (1954/55), trzykrotny zdobywca Pucharu Anglii (1970, 1997, 2000), dwukrotny zwycięzca Pucharu Ligi Angielskiej ( 1965, 1998,) oraz dwukrotny zdobywca Tarczy Dobroczynności ( 1955, 2000)
osiągniecia Czelsi (datujemy przed przyjsciem Romka)
a teraz wasz czlowiek sukcesu...
Рома́н Арка́дьевич Абрамо́вич (pl. Roman) - Roman Abramowicz jest jednym z najbogatszych ludzi świata, uważa się go za najzamożniejszego człowieka urodzonego w Europie Wschodniej. Jego majątek szacowany jest na kilkanaście miliardów dolarów. Rosjanin do wielkiej fortuny doszedł w pierwszej połowie lat 90., dzięki na wpół legalnym interesom prowadzonym wspólnie z Borysem Bierezowskim. Przez wiele lat był właścicielem firmy naftowej Sibnieft, jednak w 2005 odsprzedał ją Gazpromowi. Należał do tzw. grupy kremlowskiej za czasów Borysa Jelcyna, obecnie uchodzi za oligarchę luźno powiązanego z Kremlem.
W 2000 został gubernatorem Czukotki, urząd ten sprawuje do dziś.
W 2003 kupił angielską drużynę piłkarską Chelsea Londyn i od tego czasu mieszka w Londynie. W ciągu dwóch lat zainwestował w stołeczny klub kilkaset milionów funtów i uczynił z Chealsea zespół rozpoznawany w całej Europie. Przez pewien czas sponsorował także moskiewskie CSKA.
Oglądałem niedawno film... o Rosji Borysa Jelcyna... oczywiscie przewinelo sie tam nazwisko Romana... padlo ciekawie stwierdzenie "Człowiek zdolny, jednakże leniwy, zasłaniający się pod tarczą dolarów" ogladajac ten film stwierdziłem że to zwykły kryminalista.
Lubie niektorych pilkarzy Czelsi, SWP byl dla mnie jednym z najwiekszych talentow brytyjskiej pilki... niestety Rusek odebral mi mozliwosc ogladania rozwoju jego talentu... wlasnie za to Londynska ekipa nie ma szacunku wsrod kibicow FA (nawet na wyspach)...