Słyszałem, że ta manga miała aż 3 ekranizacje filmowe i ogólnie jest to kawał dobrego czytadła.
Seria opowiada o mężczyźnie który z nieznanych sobie powodów został uprowadzony i zamknięty w prywatnym więzieniu na 10 lat. Kto i w jakim celu go uwięził? czemu ten ktoś go nie zabił a zamiast tego zamknął w jakimś tajnym więzieniu? Jedno jest pewne, mężczyzna po 10 latach zostaje wypuszczony i zaprzysiągł sobie zemstę na osobie która okradła go z życia.
Powiem tak, najpierw przeczytałem mangę a potem obejrzałem adaptacje filmową z 2003 roku. Zdecydowanie polecam mangę. Film dodaje jakieś dziwne wątki i ogólnie w bardzo małej części pokrywa się z oryginałem. Właściwie film zaczerpuje tylko więzienie i zemstę pomijając całą kwestię dochodzenia które ma doprowadzić bohatera do prześladowcy.
Zdecydowanie polecam, świetna lektura i zdecydowanie dla osób dorosłych aczkolwiek jak mówię adaptacja filmowa uczyniła bohatera znacznie brutalniejszym i w ogóle wiele brutalnych scen nie ma w ogóle racji bytu w mandze. W mandze między bohaterem a prześladowcą toczyła się gra psychologiczna, rywalizacja i pominięto w filmie bardzo dużo wątków z tym związanych.
W Polsce mangę wydało wydawnictwo Hanami i całość składa się na 4 tomy wydane w formie 2 in 1 - można całość zakupić za mniej niż 200 zł. Jeśli ktoś był zachwycony filmem, to manga jest znaaacznie lepsza.
Jest też późniejsza adaptacja z 2013 roku której jeszcze nie widziałem, jak będzie okazja to na pewno obejrzę i również porównam sobie z pierwowzorem, ale już na trailerze widzę, że bliżej temu do adaptacji z 2003 roku aniżeli do oryginału