Złota Piłka

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Złota Piłka

Post autor: moody » 23 wrz 2025, 18:23

Wojtekb pisze:
23 wrz 2025, 13:57
moody pisze:
23 wrz 2025, 13:11
moze nie upadek futbolu, ale sytuacja o tyle nietypowa ze ten zdobywca zlotej pilki to nie jestem przekonany czy chociaz na swojej pozycji jest najlepszy na swiecie, a co tu mowic o najlepszym pilkarzu swiata ogolem
Dembele piłkarsko w zeszłym sezonie odstawił konkurencję. Był liderem ofensywy zdecydowanie najlepszej drużyny na świecie, zgarnął potrójną koronę i dostarł do finału Klubowego Mundialu. Strzelał i asystował na zawołanie, był decydujący na każdym etapie Ligi Mistrzów, na KMŚ obijał Bayern i Real, zdobył króla strzelców Ligue 1 i nagrody dla najlepszego piłkarza Ligi Mistrzów i najlepszego piłkarza Ligue 1.

To jest takie combo cyferek, osiągnięć indiwydualnych i trofeów że dla mnie nie ma żadnej wątpliwości że to był najlepszy zawodnik zeszłego sezonu.

Entuzjaści wyróżniania nie-napastników lubią mówić że bardziej kluczowy dla PSG był Vitinha czy Hakimi ale pozwolę to sobie potraktować z przymrużeniem oka.
ale mi nie chodzilo o to, ze nie zasluzyl na zlota pilke, bo z taka kombinacja cyferek indywidualnych i trofeow druzynowych to jak najbardziej mial potezne argumenty, tylko o to, ze juz tak odkladajac na bok to jakie trofea zdobylo psg, to przygladajac sie samemu dembele ja tego "pilkarskiego odstawienia konkurencji" nie widze

ok nabil sobie zajebiste ratio w ligue 1 pol sezonu przesiadujac na lawce bo mu tak fajnie enrique dozowal minuty, ale sklamalbym ze 19 goli z akcji i 6 asyst w lidze francuskiej robi na mnie wieksze wrazenie, niz np. 20 goli z akcji i 18 asyst salaha w premier league, nawet jezeli potrzebowal na to sporo wiecej minut. a w lidze mistrzow cyferkowo duzo lepsza kampanie od dembele mial raphinha: 13 goli i 8 asyst brazyliczyka / 8 goli i 6 asyst francuza przy bardzo podobnej liczbie minut. a w pressingu brazol tez zasuwa

no zaskoczylo im tam wszystko w paryzu po przyjsciu kvary i wprowadzeniu do skladu doue w polowie sezonu, pozbierali wszystkie mozliwe skalpy druzynowe i indywidualne, ale samego dembele, nawet w tej jego zyciowej zeszlorocznej formie, dalej nie postawilbym wyzej od mbappe czy yamala. nie wiem no, ogladam go sobie, na pewno zajebista robote zrobil enrique w kwestii zmuszenia go do pressingu, na pewno sprawdzil sie pomysl przesuwania go na falszywa dziewiatke, ale w dalszym stopniu to jest dla mnie gosc ktory za duzo ma takich orlikowych fakapow typu jakies niezrozumiale pomysly, kiksy przy strzalach czy wybieganie poza boisko w dryblingu. i z tego co widze po cyferkach to wyjety z tej paryskiej masszynerii duzo traci - w reprezentacji od euro 2024 ma 13 wystepow, a w nich cale 2 gole i 0 asyst

Wróć do „Piłka nożna na świecie”