O futbolu na luzie...

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 361

O futbolu na luzie...

Post autor: Bernabeu2 » 02 lis 2025, 2:09

moody pisze:
02 lis 2025, 0:36
dyskusja zaczela sie od wspomnianych przez Bernabeu top 10 klubow europejskich i juz w porownaniu z nimi - a zwlaszcza z takim bayernem, psg, zeszlosezonowa barcelona czy tegorocznym realem - arsenal nie jawi mi sie jako przesadnie ofensywnie nastawiona druzyna, wrecz przeciwnie
Ja napisałem, że:
Bernabeu2 pisze:
01 lis 2025, 20:21
elastyczni coache od posiadaniowej, ofensywnej piłeczki i pressingu, bo powoli ciężko wskazywać to jako jakikolwiek czynnik wyróżniający gdy większość trenerów najbogatszych klubów trafia w ten ogólny profil,
I z tym Artetą to z grubsza:

a) kilka sezonów bardzo ofensywnej piłki, gdzie Arsenal strzelał podobna liczbę bramek do City z Haalandem
b) niewątpliwie bardzo elastyczny z niego coach (np. taktycznie zjadł Ancelottiego rok temu)
c) w tym sezonie są pierwsi w odbiorach w 3 tercji, 2 w posiadaniu piłki, 3 w liczbie ataków pozycyjnych, 1 czy 2 kontaktach w polu karnym w Anglii

Za to teraz faktycznie nie strzelają zbyt wielu bramek - jakbym miał typować, to Arteta ich przestawił na posiadaniowe zamulanie (nie wiem jak ten styl gry określić) dlatego, że po prostu w defensywie (Saliba, Gabriel, Rice, teraz Zubimendi, ofensywni gracze pracusie) to wygląda lepiej niż w ofensywie + Odegaard zagrał 200 minut, a Saka wraca po dużych problemach z kontuzjami i ten potencjał w przodzie Arsenalu dupy nie urywa w tym momencie.

Tak że nie wiem czy ten Arteta to jest zaprzeczenie mojej tezy, bo @sickstickteż ma rację, że rok temu Arsenal na wysokim pressingu wyszedł na PSG, a Pep w tym sezonie przyjechał uprawiać haramball do Londynu. No ciężko w takiej roli wyobrazić sobie Simeone.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”