Giro d Italia

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post autor: Yukasz » 06 maja 2006, 17:19

Po roku postanowiłem odświeżyć temat :D

Dziś rozpoczyna się 89 wyścig Giro d'Italia – największy obok hiszpańskiej Vuelty i francuskiego TdF wieloetapowy wyścig kolarski, jednak jak dla mnie nie dorównujący temu ostatniemu. W wyścigu wystartuje trzech a nie jak pisałem wcześniej dwóch Polaków. Oprócz wcześniej wymienianych Dariusza Baranowskiego (Liberty Seguros), Sylwestra Szmyda (Lampre) w wyścigu zobaczymy także Piotra Mazura (Saunier Duval-Prodir). Niestety nie ma co liczyć na sukcesy naszych rodzynków gdyż ich głównym zadaniem będzie pomaganie swoim liderom w odniesieniu końcowego triumfu.

Wyścig zacznie się w czterema etapami w Belgii, aby uczcić pamięć włoskich górników i tysięcy Włochów emigrujących w te rejony po II Wojnie Światowej. Wyścig także co oczywiste oprócz Włoch zawita do Szwajcarii i Austrii. Ponadto trasa tej edycji Giro składa się z 10 etapów płaskich, 4 odcinków rozgrywanych w terenie górzystym, 4 etapów górskich, 5 etapów, których finisz znajduje się na szczytach gór oraz dwóch dni odpoczynku

W Giro będziemy też mieli okazje zobaczyć jazdę drużynową na czas, która nie była rozgrywana od 1989 roku, a w wyścigu wystartują 22 zespoły w tym 20 najlepszych ekip UCI ProTour plus dwie z dzikimi kartami.

Ja przede wszystkim liczę na emocje w ostatnim, trzecim tygodniu Giro podczas górskich etapów, w których powinny rozstrzygnąć się losy całego wyścigu. Wyścig powinien być pasjonujący choćby dlatego że cała trasa jest ponoć najtrudniejsza od wielu lat. Nieco mniej, zresztą jak zawsze pasjonujące będą etapy płaskie, na których może się niewiele dziać (przynajmniej nie tyle co w górach) a finiszować będzie z pewnością cały peleton. Ja osobiście zawsze kibicuję ucieczkom i nie inaczej będzie tym razem. Płaskie etapy będzie można przeżyć przy komentarzu T. Jarońskiego i mam nadzieję K. Wyrzykowskiego (choć czasem denerwującym bo za daleko odbiegają od tematu) i podziwiać historię zabytków oraz przepiękne krajobrazy którymi będzie podążał wyścig, a których nigdy mogę nie mieć okazji zobaczyć na własne oczy.

Wg bukmacherów największymi faworytami są dwaj zawodnicy: Włosi Damiano Cunego ((Włochy – Lampre, zwycięzca Giro 2004) oraz Ivan Basso (Włochy - Team CSC, mój typ, przed nim jeszcze w tym roku stoi inny cel – wygranie TdF i mam nadzieję że to nie przeszkodzi drobnemu Włochowi w dobrej jeździe w Giro). I tak też reklamowany jest cały wyścig

Obrazek

Inni faworyci to także Włosi i tak oto ci którzy powinni dostarczyć nam największych emocji: Paolo Salvoldelli (Włochy - Discovery Channel), Gilberto Simoni (Włochy - Saunier Duval), Danilo Di Luca (Włochy - Liquigas). Z racji że to w ich kraju będzie rozgrywany wyścig to im najbardziej powinno zależeć na końcowym triumfie i dobrym ściganiu, aby jeszcze bardziej podnieść rangę Giro. W Giro pojedzie też Jan Ullrich (Niemcy - T-Mobile Team), ale nie po to by walczyć o końcowe zwycięstwo, lecz by przygotowywać się do najważniejszego celu w tym jak i poprzednich latach Tour de France.

A najbardziej pożądanym przedmiotem przez wszystkich kolarzy będzie...

Obrazek

Trasa Giro d'Italia 2006:

6 maja - 1. etap Seraing (Belgia) 6,2 (na czas)
7 maja - 2. etap Mons-Carleroy (Belgia) 203 km
8 maja - 3. etap Perwez-Namur (Belgia) 292 km
9 maja - 4. etap Wanze-Hotton (Belgia) 182 km
10 maja - przelot z Brukseli do Mediolanu
11 maja - 5. etap Piacenza-Cremona 38 km (drużynowo na czas)
12 maja - 6. etap Bussetto-Forli 223 km
13 maja - 7. etap Cesena-Saltara 230 km
14 maja - 8. etap Civitanova Marche-Malelletta 171 km
15 maja - 9. etap Francavilla Mare-Termoli 147 km
16 maja - 10. etap Termoli-Peschici 190 km
17 maja - dzień odpoczynku
18 maja - 11. etap Pontedera-Pontedera 50 km (na czas)
19 maja - 12. etap Livorno-Sestri Levante 165 km
20 maja - 13. etap Alessandria-La Thuile(Szwajcaria) 216 km
21 maja - 14. etap Aosta-Domodossola 224 km
22 maja - 15. etap Mergozzo-Brescia 182 km
23 maja - 16. etap Rovato-Trento Monte Bondone 180 km
24 maja - 17. etap Termeno-Kronplatz (Austria) 158 km
25 maja - 18. etap Sillian-Germona del Friuli 227 km
26 maja - 19. etap Pordenone-Paso San Pellegrino 220 km
27 maja - 20. etap Trento-Aprica 212 km
28 maja - 21. etap Museo del Ghisallo - Mediolan 140 km

Wróć do „Inne sporty”