Jesli chodzi o mnie to zdecydowalbym sie jednak na lekka przebudowe druzyny. W bramce zostawilbym Dide, a na jego zmiennika dokupilbym jakiegos doswiadczonego bramkarza, choc nie mam tu na mysli nikogo konkretnego. Jednak trzeba to zrobic, gdyz na pewno odejdzie Abbiati. Moze niech Sereni z Lazio pogrzeje teraz u nas lawe ? Na srodku obrony postawilbym raczej na duet Kaladze - Nesta, choc powaznie bym sie zastanowil nad zakupem jeszcze jednego klasowego srodkowego obroncy. Mam tu kilku swoich faworytow. Pierwszy z nich to Chivu, ktorego pozyskanie wydaje mi sie raczej bardzo malo prawdopodobne po jego deklaracjach o checi pozostania w Romie, ale mozna sprobowac, tym bardziej jak Roma nie zakwalifikuje sie do LM. Kolejnym kandydatem moglby byc wg mnie Gallas. Sam zawodnik mowil o checi odejscia z Chelsea, ale wydaje sie, ze jego rowniez bedzie ciezko sciagnac na San Siro. Najgrozniejszymi rywalami w walce o tego zawodnika bedzie Juventus, FC Barcelona i zapewne Real Madryt. Szanse wg mnie sa bardzo wyrownane. Nastepnym wzmocnieniem na ta pozycje moglby tez byc Diego Lugano grajcy obecnie w lidze brazylijskiej. Swego czasu Milan juz potwierdzal transfer Urusa, ale nic z tego nie wyszlo, choc sam zawodnik mowil, ze opusci Brazylie dopiero latem... Moze wiec to juz zaklepany transfer ? Zobaczymy... Natomiast w Milanie na srodku obrony po podpisaniu kontraktu zostanie tez raczej na pewno Simic. No i oczywiscie jest jeszcze Maldini. Co do obsady lewej strony obrony to nie jestem do konca zadowolony z gry Jankulovskiego na tej pozycji i sprzedalbym go latem. W zamian sciagnalbym kogos z trojki Grosso, Pasqual, Ashley Cole. Co do Grosso to prawdopodobnie przejdzie do Interu. Jednak jesli nie jest to juz zaklepane to postaralbym sie pokrzyzowac plany Interu i zwinac im go sprzed nosa, bo pewnie chlopak wolalby grac (jak kazdy) w Milanie. Pasqual robi furore w tym seoznie Seria A, jest mlody, ale z jego pozyskaniem tez bedzie sporo problemow. Przede wszystkim byc moze juz Galliani sie dogadal z Moggim o odstapieniu Pasquala w zamian za odstapienie Oddo lub Gallasa. Trudno powiedziec ile w tym prawdy i jakich to zawodnikow dotyczy i jak obecne wydarzenia wplyna na mercato Juventusu. Natomiast Ashley Cole chce odejsc z Arsenalu i uczyni to zapewne nawet po zwyciestwie Arsenalu w LM, choc jeszcze predzej gdy nie zdobeda. Tutaj do walki o tego zawodnika wlacza sie na pewno Real Madryt i FC Barcelona, a moze nawet Inter (choc raczej nie maja szans). Moze to dosc komercyjna kandydatura, ale Milan nie bylby bez szans w wlace o tego zawodnika. Zmiennikiem na tej pozycji uczynilbym Serginho i wiecznie mlodego Maldiniego. Co do prawej strony obrony to po odejsciu Stama (notabene srodkowego obroncy) w jego miejsce sprowadzilbym kogos z dwojki Zaccardo - Oddo. Prezydent Palermo chcac budowac potege swojego klubu w przyszlym sezonie raczej nie zdecyduje sie na sprzedaz tego pierwszego, choc oczywiscie odpowiednia suma moglaby zmienic jego zdanie. Jednak trzeba by sie liczyc z powaznym wydatkiem. Drugim kandydatem jest Oddo, ktorego transfer nic by nie kosztowal, a z dwojki Milan - Juve wybierze raczej na pewno Milan (ma zdecydowac po mundialu). Jednak Oddo ma juz 30 lat, wiec wolalbym w jego miejsce sciagnac mimo wszystko Zaccardo. W pomocy jako defensywny pomocnik powinien pozstac Pirlo (mimo, ze miewa slabsze wystepy). Jego zmiennikiem tez raczej powinien pozostac Ambrosini. Do tego na tej pozycji moga grac Poulsen i Vogel. Na prawej stronie bez zmian, czyli niezastapiony Gattuso. Jego zmiennikiem Poulsen i Vogel, a raczej by chcialo sie rzec moze tez Vogel, bo ponoc nosi sie z zamiarem opuszczenia San Siro. Ja bym jednak chcial, zeby ten zawodnik takze pozostal w Milanie, gdyz moze byc jeszcze przydatny. Co do pozycji defensywnego pomocnika to mowi sie rowniez o sciagnieciu Diarry, ale to bylboy trudne zadanie, a poza tym nie wiem czy to dobre rozwiazanie jesli ma sie w skladzie takiego gracza, jak Pirlo. Na lewej stronie pozostawilbym Seedofa, ale takze dokupilbym na ta pozycje mlodego zawodnika, a konkretnie Sneijdera z Ajaxu. Galliani juz goscil na rozmowach w Amsterdamie s prawie tego transferu, wiec licze tutaj realnie na transfer. Wlasciwie to Sneijder moglby nawet wygryzc ze skladu Seedorfa. Jesli chodzi o ofensywnego pomocnika to pozycja Kaki jest niezagrozona. Problem w tym, ze po sezonie Rui Costa zapewne skonczy kariere i nie bedzie zmiennika na tej pozycji. Ciezko znalezc kogos odpowiedniego na ta pozycje, ale mam kilku kandydatow. Jesli chodzi o Juninho to mysle, ze to nierealny transfer. Kolejnym zawodnikiem moze byc Emre, ktory ma problemy w Newcastle i moze odejsc po sezonie, ale wg mnie jest za slaby. Nastepnym kandydatem jest Kallstrom z Rennes, ktory zbiera dobre noty w lidze francuskiej. Interesuja sie nim Rangersi i chyba tam przejdzie, bo nie jestem pewny czy do Milanu sie nadaje. Borowski z Werderu to zart (poza tym to nie ten typ gracza o jakiego chodzi i chyba rowniez nie ta pozycja na boisku). Marcelinho moze byc zas dobra kandydatura jesli myslimy o doswiadczonym zawodniku. Posiada wysokie umiejetnosci, a do tego chce odejsc z Herthy, ale to raczej takze nie to... Ostatnim kandydatem jest Daniel Carvalho z CSKA i to wydawalby mi sie strzal w 10. Blyskotliwy i mlody zawodnik, ktory moglby w potrzebie godnie zastapic Kake. Jednak problem w tym, ze kosztuje 15 mln euro i do tego powaznie nim sie interesuje Bayern (ma byc nastepca Ballacka). Jesli chodzi o napastnikow to nie do ruszenia sa Szewczenko, Gilardino i F. Inzaghi. Natomiast Amoroso to wg mnie kompletne nieporozumienie i trzeba sie jak najszybciej pozegnac z tym zawodnikiem. Widzialem go w paru meczach i musze przyznac, ze nic nie wnosi do druzyny (tak jak Vieri). W zamian mialbym kilka propozycji na ta pozycje. Pierwsza z nich to grajacy w lidze brazylijskiej utalentowany Rafael Sobis, ktorym powaznie interesuje sie juz Juventus i Inter. Jednak mysle, ze droga do tego transferu jest nadal otwarta, a Milan mialby duze szanse na pozyskanie tego gracza. Drugim kandydatem jest Carlos Tevez wg mnie prawdziwy nastepca Maradony. Podziwiam umiejetnosci tego gracza, ale szanse na jego pozyskanie beda pikielnie trudne. Choc oczywiscie to bylby fenomenalny transfer. Kolejnym napastnikiem moglby byc takze Crespo, ale jego powrot jest raczej malo prawdopodobny (choc zapewne porzadany przez wielu kibicow Milanu). Natomiast ostatnim kandydatem moglby byc Miccoli, ktorego gra mi osobiscie sie podoba, i uwazam ze moglby takze w gre Milanu wniesc nowa jakosc. Zobaczymy jak bedzie.