Seriale

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1017

Seriale

Post autor: Przema » 15 lis 2025, 21:02

Delpiero14 pisze:
15 lis 2025, 14:18
a nie wziąłeś pod uwagę że ten cały Skirmunt się zwyczajnie wstydził powiedzieć prawdy, bo wyszłoby ze to w zasadzie on jest odpowiedzialny za tę katastrofę? To on zwolnił prędkość statku co było jedną z głównych przyczyn zatonięcia.
A to też nie on w serialu był odpowiedzialny za przelanie wody w zbiorniku na lewą burtę? To też jest ciekawy wątek i mówił o tym Zadworny u Zychowicza jak oni korzystali z tego systemu a jak powinni korzystać a w zasadzie nie korzystać. Kończąc jego wątek to dobiciem mogła byc polisa, która sprawdził.

Im więcej materiałów oglądam na ten temat tym bardziej podoba mi się takie ugryzienie tego tematu. Specjalista nie jestem, ale od razu widać jaki w tej katastrofie był splot okoliczności, zaniedbań i pecha. I ciężko mi uwierzyć że dałoby się przedstawić jeden jedyny powód całego wydarzenia biorąc pod uwagę pogodę, stan techniczny statku, jego historię i wiele rzeczy, których nie da się już wyjaśnić czyli przede wszystkim decyzję kapitana. Serial przedstawia niemal każdą teorie plus teorie spiskową, która też przez lata żyła swoim życiem (to samo tyczy się promu Estonia). W przypadku serialu o Estonii właśnie okazało się, że stało się to podwalina pod wznowienie niektórych czynności wyjaśniających, choć tam pole do spiskowania było duuuuzo większe, polecam również ten serial, bo w przeciwieństwie do Heweliusza to 100% dokument.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”