1. MVP forum - Nie mam pojęcia kto zasługuje na tytuł MVP roku, bo czymże jest MVP w obecnych czasach? Jak podaje w swojej książce "Running Lean" wybitny indyjski przedsiębiorca Ash Maurya "MVP nie jest najmniejszym możliwym produktem, lecz najszybszym sposobem przejścia przez pętlę Buduj–Mierz–Ucz się przy minimalnym wysiłku" i stosując się do definicji zawartej w ów dziele najszybszą drogę przejścia od zwykłego do użytkownika klasy premium przeszedł użytkownik @matt_, który na forum pojawił się stosunkowo "niedawno" patrząc na staże innych obecnych userów, a ciężko bez niego wyobrazić sobie życie naszego słodkiego kurwidołka. Zbudował swoją markę jakościowymi, ciekawymi postami, mierzył, mierzy i dalej będzie się mierzył z wieloma zgłoszonymi postami jako moderator (choć nie wiem czy Ash Maurya to miał na myśli, ale ja jestem głupi a on jest wybitnym indyjskim przedsiębiorcą nie bez powodu), a także codziennie uczy się od innych użytkowników tego forum nowych rzeczy, nie tylko tych związanych z piłką nożną. Moim zdaniem to właśnie użytkownik matt_ jest MVP tego roku. Kolejnym wyróżnionym będzie użytkownik @czubatka, który jest już tak mądry, że uczyć się nie musi, forum też już zbudował, więc co on tu robi? A no mierzy. Wykorzystam tu dwojakość rozumienia tego słowa, w pierwszej kolejności oznacza to stawianie czoła wyzwaniom co udowodniłem przy użytkowniku matt_, w drugiej zaś może być to prowadzenie różnych statystyk, a tu użytkownik czubatka ma opanowane do perfekcji. Mierzy kto i ile naskrobał postów prowadząc dla nas co roku obszerne, rozbudowane statystyki podsumowujące życie forum. Bardzo potrzebna postać dla naszej społeczności. Ostatnim nominowanym w tej kategorii będzie użytkownik @DDK, który buduje fajne wsparcie dla schroniska, mierzy się z upokorzeniami, które od lat serwuje mu Wisła Kraków i też chyba dość późno poszedł na studia to w sumie też się uczył, spełnia idealnie te trzy punkty, ale już tak poważnie. Dudek od lat jest na forumku, choć pisze mało o piłce to recenzuje bardzo dużo momentów ze swojego życia, często uczestniczy w dyskusjach w Domku, a że ta kategoria jest ogólna to jak tu nie wyróżnić użytkownika DDK? No nie da się. To są moje trzy typy na MVP roku stosując się do książkowej definicji (gdyby ktoś zapomniał) wybitnego indyjskiego przedsiębiorcy. Mam nadzieję, że chatGPT nic nie zwalił w tłumaczeniu.
2. Debiut roku - kiedyś pieszczotliwie nazywana "Rookie of the year", "Rookie", z angielskiego "Rekrut". Czy ktoś został zrekrutowany w nasze skromne szeregi? A no ktoś tak, ale czy napisali odpowiednią ilość postów, czy wnieśli odpowiednio dużo w życie forum by ich tu nominować? Otóż nie wydaje mi się. W ten oto sposób muszę delikatnie zmodyfikować pojmowanie drugiej kategorii w naszym plebiscycie. Nominuję tu osoby, które moim skromnym zdaniem mają szansę w przyszłości stanowić dużą siłę tego forum bądź wywołały we mnie pozytywne odczucia, ale żebyście mieli trudniej to nie napiszę który z trzech nominowanych userów należy do której grupy, pierwszej (osoby, które będą moim zdaniem ważnymi ogniwami forumku w przyszłości) czy też drugiej (te, które pozytywnie mi się kojarzą), to taki quiz dla Was drodzy forumowicze. Przejdźmy do głosów, pierwszym nominowanym jest tu użytkownik to @Magnesiki-Kolejowe.pl, wypada tu więcej dodawać? Prostota bijąca z jego nicku, jasno przekazuje co użytkownik mówi nam o sobie, doceniam to, bo np. taki user HMK, gdyby nie to, że za chwilę Wam napiszę co oznacza jego nick to byście w życiu nie zgadli (HMK - Hala Madrid [k****], oryginalne, jakiś debil to wymyślał), wracając do magnesikówkolejowychkropkapeel, jakość wylewająca się z tego użytkownika jest bardzo duża, pracuj tak dalej, a za rok może widzimy się w kategorii numer 1. Na miejscu drugim użytkownik @Magnetyczny_Swiat, czy muszę coś dodawać? Podobna argumentacja co wcześniej, ten user sam zaciekawia swoim nickname'em, bo jakże intrygujący jest świat magnetyzmu. Każdy kto był choć raz na lekcji fizyki wie o czym mówię. Ciekawość to główna domena tego usera. Na trzecim miejscu nominuję użytkownika @ashes20@poczta.onet.pl, bo mało kto ma na tyle jaj, aby dać od razu w nickname swoją pocztę (i to w dodatku na polskim Onecie, a nie zagranicznym Google'u, szanuję to).
3. Największy znawca - Znawca czego? Każdy z nas się na czymś zna. Nieprecyzyjnie sformułowane pytania, tezy, treści prowadzą do nieporozumień, na szczęście użytkownik HMK jest na tyle kumaty (wcześniej żartowałem z tym, że jestem głupi), że potrafi rozczytać co autor miał na myśli (nauczył się tego jak skończył technikum) i dzięki temu jest godzien solidnie uargumentować swoje typy w trzeciej kategorii. Na pierwszym miejscu jako największego znawcę stawiam użytkownika @mete, wspominałem kiedyś, że lubię zaglądać do tematu Milanu, bo ten po prostu żyje, cały czas się w nim coś dzieje, a user mete sprawia wrażenie mocno zżytego ze swoim ukochanym klubem, dostarcza przy tym masę wiadomości i w okresie ogórkowym, ale też w trakcie trwania sezonu. Miło czyta się jego wpisy, tym bardziej w obliczu, gdy dla AC Milanu gra jeden z moich najukochańszych piłkarz i niekoniecznie chodzi tu o czarnoskórego maga Fofanę. Na drugim stopniu podium uplasowałem użytkownika @Cement chyba jak co roku, ale lubię te jego opisy meczów, podziwiam za wytrwałość w oglądaniu tych słabszych drużyn i przy tym chęć dzielenia się relacjami z nich. Plusik też oczywiście za sympatyzowanie z kanaryjską drużyną Las Palmas. Na miejscu trzecim stawiam na usera @Zygmunt-1 za zajawkę polską piłką, nie jest to mój konik, ale zawsze z chęcią wchodzę do tematów związanych z polskimi ligami, gdy ów Głogowianin melduje się w nich ze swoimi wpisami, ciekawostkami, przemyśleniami. Dobra robota użytkowniku Zygmunt-1.
4. Forumowicz, którego chciałbyś poznać - Cytując regulamin naszego konkursu: "nie można oddawać głosów grupowych" zmartwiłem się piekielnie, siedziałem dziesięć sekund zasmucony, wręcz użytkownik organizujący plebiscyt mnie rozsierdził po czym wpadłem na pomysł, że wymienię tu po prostu kilka osób należących do tej grupy. System zostanie oszukany, a organizator nie będzie miał się do czego przyczepić. Otóż chciałbym tu wymienić grupę kibiców Realu, w której skład wchodzą @Kluchman, @Bernabeu2 oraz @emski, czyli trzech najaktywniejszych userów piszących posty w temacie najbardziej utytułowanego klubu Europy oraz zdobywcy piętnastu pucharów Ligi Mistrzów (gdyby ktoś zapomniał ile ich było). Uważam, że są to na tyle zaangażowane patrząc na całość bytowania na forum, że i nawet przy symbolicznej kawie taka rozmowa mogłaby wydać się ciekawa i wartościowa. Każda z tych osób ma inny styl, pierwsza dwójka dała się poznać z bardziej rozbudowanej strony, o użytkowniku emski można powiedzieć nieco mniej, ale chciałbym wyróżnić tu madrycką brać.
5. Największy dowcipniś - Dowcipy w moim życiu skończyły się w momencie, gdy telewizyjne show "Śmiechu warte" przestało być nadawane w paśmie odkodowanym, a po czym musiałem znaleźć sobie inny punkt odniesienia do rozładowywania swoich emocji w postaci mniej lub bardziej szerokiego uśmiechu. Kogo chciałbym wyróżnić w kategorii numer pięć? Na pierwszym miejscu stawiam na użytkownika @Boromir, siedzi mi jego posting, lubię czytać wpisy kolegi po szalu użytkownika Zygmunt-1, idzie się przy nich uśmiechnąć, jest to rodzaj luźnego forumingu, który mi odpowiada. Kolejną osobą, którą nominuję jest @sickstick, to samo co wcześniej, chorykijek ma luźny styl forumkowania, potrafi mnie rozśmieszyć swoimi wpisami, więc jak mogłoby go tu zabraknąć? Brakuje nam trzeciego ogniwa, no nie będę się z tym dłużej krył, mam dość dziwne poczucie humoru. Kiedy widzę wpisy osoby użytkowniczej (nadal nie potrafię zdiagnozować jakich zaimków używa) @johny batonik uśmiecham się, jest to bardzo... specyficzny rodzaj forumingu, ale to bardzo barwna postać, nie szkodzi bardzo, a byłoby nudno, gdyby wszyscy byli mili i poukładani jak ministranci świeżo po pierwszej Komunii Świętej, czyli wtedy kiedy im się jeszcze chce (bo katechetka patrzy). Tak dalej wielbicielu czarnego maga Fofany.
6. Kogo najbardziej Ci brakuje na forum - Każdy za kimś tęskni. Nie da się moim zdaniem powiedzieć w kontekście internetowego forum, że za kimś tęsknimy, ale to jak sprecyzowane jest to w kategorii numer sześć "kogo brakuje na forum" jest to idealnie ujęte w punkt organizatorze Eyesmon (nominowałbym Cię od razu tu jak zostałeś wymieniony z nicku, ale tu jednak nadal jesteś, więc tu się nie nadajesz, na szczęście), więc postawię na nicki, których faktycznie brakuje. Zapewne padną tu obvious nicki, więc może postawię choć na jeden nieoczywisty i niespodziewany. Użytkowniczka @mzatlanta, pisała kiedyś sporo w temacie Atletico, potem przestała, a szkoda, bo zawsze była to jedna osoba więcej w hiszpańskich tematach. Czym więcej przedstawicieli La Ligi na forum tym lepiej, niestety użytkownicy wspierający Atleti wykruszyli się w 100%. Na drugim miejscu nominuję @Diamen23, ponieważ bardzo lubiłem jego wpisy, to jeden ze świeższych przypadków osób, które odeszły z forum, a którego bardzo mi brakuje nie tylko we włoskich tematach. Mam nadzieję, że u Diamena wszystko w porządku prywatnie. Na ostatnim miejscu @Hersk, bo jednak świeżak na forum, ale wszedł nie z klamką, a z całym domem na forum, oby jak najwięcej takich debiutów.
7. Najfajniejszy użytkownik - Ciężko mi wybrać tu trzy osoby, wszyscy jesteście mniej lub bardziej, ale zawsze fajni. Jest to w odczuciu użytkownika HMK kategoria, w której można pozwolić sobie na nieco więcej prywaty, dać sobie wyrazić "fajność" danego użytkownika w jednym, konkretnym kierunku. Stąd też pierwsza nominacja dla użytkownika @Vol'jin, który często rzuca się mi w oczy w temacie dotyczącym polskiego rapu, jako że jest to mi najbliższy muzycznie gatunek często tam zaglądam, czasami podrzucone zostaną przez usera Vol'jin nowości, które gdzieś tam mi umknęły, nie ze wszystkim jestem na bieżąco, więc dobrze, że ktoś dba o uzupełnianie tego tematu odpowiednimi linkami do muzycznych nowości. Dalej stawiam na użytkowniczkę @futbolowa, która od zawsze ma dla mnie vibe takiej pozytywnej osoby, którą życie kibicowskie ciężko doświadcza w obliczu sympatyzowania z drużyną z czerwonej części Manchesteru, a mimo to ona nadal wydaje się być niezatroskana tym faktem, lubię czytać jej posty w Domku, fajnie też, że spełnia się w tym co zdaje się lubi robić, bardzo pozytywna i ważna postać nie tylko w życiu obecnym, ale i w całej historii tego forum. Ostatnia nominacja nie zawsze musi stanowić o tym, że kogoś z tej trójki cenię najmniej, wręcz przeciwnie, mogę cenić tę osobę najmocniej, ale skoro głosy są liczone po jeden punkt nie ma żadnego znaczenia kogo umieszczam w jakiej kategorii. Jak już wspominałem mogę tę osobę doceniać o wiele mocniej niż pozostałą dwójkę, co nie znaczy, że muszę. Tak że nie powiem jaka jest prawdziwa kolejność oraz czy w którejkolwiek z kategorii kolejność jest prawidłowa czy też losowa, to też zostawiam Wam do interpretacji co podmiot liryczny miał na myśli. Ale skoro już tak się rozpisałem wyróżnię tu użytkownika @coco, będziesz na samym końcu, żebyś poczuł się jak Inter, który też przepierdzielił wszystko co było tylko możliwe hehe, ale już poważnie, user coco zdecydowanie najmocniej rzuca się w oczy w interowskim temacie, ciągnie go w momencie, gdy po czerwono-czarnej stronie Mediolanu równoległy temat ma zdaje się więcej bywalców. Użytkownik coco często też rzuca mi się w oczy w temacie politycznym, może czasami przesadnie reaguje i daje vibe czatów sprzed 15 lat pisząc jednozdaniowce po golach czy zmarnowanych akcjach jego ulubieńców, ale to tylko pokazuje jak mocno jest zżyty ze swoim klubem.
8. Najlepszy avatar - Kategoria oklepana, mam wrażenie, że co roku nominujemy tu te same osoby, to grono niewiele się zmienia, pora więc temu zaradzić. Wprowadźmy trochę nowości w tej kategorii, nie wałkujmy tych samych osób, w poprzednich latach oddawałem głosy na użytkowników takich jak Kluchman, Bernabeu czy sickstick (wtedy miał jeszcze spoko avatary), teraz pora postawić na nową jakość. Więc na pierwszym miejscu stawiam na użytkownika @Kluchman, w poprzednich latach błyszczał z piękną brwią CarloToCarlo nad madryckim herbem, teraz wstawił wysokiej klasy animację z sympatyczną krówką, jakbym już gdzieś to widział. Mam nadzieję, że krowa zostanie z nami na długie lata. Kolejna nominacja trafia do użytkownika @Bernabeu2 za klaszczącego Jude'a Fuckinghama, nie da się nie lubić naszego żydowskiego brytola ze zdaje się dosyć słabą głową (albo z wysokim zapotrzebowaniem na alkohol, tego nie wiemy), a avatar Bernabeu zawsze przypomina, że ten kocik, choć ostatnio nieco słabiej z formą może grać w pewnym madryckim zespole. Żeby już jednak wyróżnić kogoś innego postawię na użytkownika @Magnum, doceniam trwałość ludzi przy jednym avatarze, sam kiedyś zmieniałem je notorycznie, dopiero przy Ramosie się ustatkowałem, a odkąd jestem na forum Mangnum ma ustawionego Sola Campbella, szanuję mocno za przywiązanie i choć Arsenal to nie moja bajka, a avatar naszego Kanoniera to chyba ujęcie z przegranego finału Ligi Mistrzów to doceniam stałość przy jednym avatarze.
9. Najbardziej irytujący avatar - Pójdę za tłumem, jak ta owieczka, która idzie radośnie za stadem. Nie mówię, że to coś złego, ale wiecie. Nie zawsze trzeba być indywidualistą, nie ma nic strasznego w tym by raz na jakiś czas dać się ponieść chwili i zagłosować tak samo jak cała reszta. Chciałbym wyróżnić tu użytkownika @FILIPPO828, by oddać na niego głos w kategorii "Debiut roku" troszeczkę zabrakło, minimalnie dał się wyprzedzić moim magnetycznym przyjaciołom, ale tutaj nie miał sobie równych. Czemu tak? Bo tak. Poszedłem za tłumem. Dalej @sickstick, jak wspominałem w kategorii wyżej, kiedyś miał fajne avki, ale ta obecna kumulacja grupowego trzymania się za męskie narządy rozrodcze, a wczęsniej wszechwiedzący cyborg z popularnego teleturnieju prowadzonego przez JE Tadeusza Sznuka to za dużo, ale jest dla niego nadzieja, udowodnił w przeszłości, że avatary i ich dobór to jego mocna strona, jest szansa na powrót na właściwe tory w przyszłych latach. Ostatnia nominacja trafia do użytkownika @Ilka za całokształt, o ile Pedriego jeszcze mogę zrozumieć, ale świecenie (chyba był) jakimś Dżambalem, czyli najbardziej antypatyczną postacią obecnego futbolu obok Viniciusa to za dużo, a podejrzewam, że to nie koniec świecenia Barceloniarzami w avatarach, nic personalnego, po prostu osobista niechęć do niektórych piłkarzy.
10. Kto poczynił największy postęp - Trudna kategoria, bo będąc tu już ponad 12 lat serio ciężko jest odnieść wrażenie, że ktoś mógł w znaczący sposób się wyróżnić, poprawić swój foruming, bardziej idzie tu przyzwyczajenie, że userzy 1, 2, 3, ..., m, n piszą tu już tyle lat, tak przywykliśmy do ich obecności, że aż tak nie zwracamy uwagi na to czy ktoś zaczął produkować obszerniejsze posty, ich wpisy zawierają więcej treści. Podejdę więc tutaj może niestandardowo, ale wyróżnię osoby, które zacząłem częściej zauważać, tych co bardziej rzucali mi się w oczy. Na pierwszym miejscu użytkownik @dias, na drugim @Mr.Chris, a na trzecim @Zygmunt-1, wytłumaczenie zbiorowe, ale podchodzę do tej trójki, że mimo iż są tu już dłuższy czas tak w tym roku mam wrażenie, że widywałem ich częściej, może to kwestia, że ja więcej czytałem, nie wiem, ale to właśnie te trzy osoby bardziej mi się rzucały w oczy w porównaniu z poprzednimi latami, więc dla mnie jest to duża forma postępu. Że są, że stale piszą i uczestniczą w regularnym życiu forumka.
11. Kto poczynił największy regres - I myślę, że tu mógłbym postąpić podobnie co wyżej, ale w drugą stronę. Nie może być jednak za prosto, trzeba się choć na chwilę wyłamać i oddać głos na użytkownika @Boromir, tradycja to piękna rzecz, trzeba o niej pamiętać, pielęgnować ją jak kwiatki, bo inaczej zginie, przepadnie w odmętach. Bracie Faramira, synu Denethora, namiestnika Gondoru, nominuję Cię w tej kategorii, bo brak czapki Mikołaja to rzecz niedopuszczalna. Na kolejnej pozycji @piotrcies, którego jest po prostu mniej, nie jest to negatywne, bo Piotrek nadal jest, może ma po prostu mniej czasu na forumowanie, ale z osoby, której było tu pełno nagle jest go o wiele mniej, więc niech dominowanie go tu nie będzie niczym złym, a wręcz przeciwnie, docenieniem przeszłości i za to ile wnosił w życie forum. Ostatnim nominowanym będzie @Morrow, którego uwielbiam czytać, ale to ten sam case co u Piotrka, w pełni zrozumiałym jest, że ktoś po prostu ma swoje życie i jest go tu naturalnie mniej, nie zmienia to faktu, że jak Morrow wbije i coś napisze to od razu chce się ten wpis czytać.
12. Najbardziej pomocny użytkownik - Pierwsza nominacja dla użytkownika @yedraz, nie we wszystkich grach, które organizuje biorę udział (w sumie to chyba tylko w jednej xD), ale dla nas to takie małe urozmaicenia, żeby sobie coś potypować w swoim gronie, dla niego masa roboty i tym samym szacun za ogarnianie tego wszystkiego, zajebista robota jak zawsze i w pełni zasłużona nominacja, dalej stawiam na @Eyesmona, bo organizowanie plebiscytu, gdzie dobrze wiemy jak to wyglądało w poprzednich latach i jakie były chęci to dla mnie duży plus, traktuję to posumowanie jako już taki stały punkt forumowego życia i jego stały punkt zawsze na zakończenie roku, szacunek za chęć organizacji i liczenia głosów, kiedy my będziemy w depresji po świątecznych urlopach. Ostatni typ to @cloner, który niezmiennie walczy z błędami w naszych postach, poprawia jak się tylko da i po prostu jest z nami na forum, tu bardziej też ogólne zdanie, ale Kostek jest z nami tu od lat, też chyba jedna z bardziej rozpoznawalnych twarzy na forum.
13. Największy dziwak - @piotrcies i jego avatary z nowymi zawodnikami MU xD oddawałem już kiedyś taki typ, ale po prostu muszę go powtórzyć, bo zawsze mnie to śmieszy jak Piotrek z nadziejami wstawia nowego zawodnika w avek po czym kończy się tak jak zawsze. Dalej @Conrado za temat polityczny, nie mój świat i nie trafia do mnie jego argumentacja. Na ostatnim miejscu @Wilmore, podobny przypadek co wcześniej.
14. Najsłabsze ogniwo - Niewdzięczna kategoria, bo uważam, że nawet jeśli z kimś się nie zgadzam w jakimś temacie to dopóki ktoś nie uprawia perfidnego trollingu i nie jest totalnym odklejeńcem to trzeba taką osobę doceniać, ale nasz forumowy prawnik @MarcinW wybitnie mi nie siedzi, a że wstawiam już wszędzie maksymalną ilość nominacji to on właśnie tu trafia, oznaczam niech widzi, może się poprawi. Na kolejny miejscu @Magnesiki-Kolejowe.pl, bo był i zniknął, ogromna strata, ale liczę, że jeszcze do nas wróci. Ostatnia nominacja trafia do @Magnetyczny_Swiat, ale to ten sam vibe co u kolejowego przyjaciela.
15. Największe zaskoczenie - Zacznę od użytkownika @DDK, nie pisze o piłce dużo, ale zaskakuje mnie częstotliwość z jaką robi najróżniejsze rzeczy, od podróży po nabijanie kroków, fajnie, bo widać, że Dudek się spełnia w życiu, dobra robota. Kto mnie jeszcze zaskoczył? @19B10, bo też (może mylne wrażenie, nie wiem) jest go w moim odczuciu na forum tak z trzy razy więcej, widuję go po prostu częściej i lubię czytać jego wpisy. Ostatnia nominacja dla @Enjo, bo zaskoczyło mnie, że ma jakieś połączenie ze środowiskiem Polonii Bytom o czym Kostek chyba kiedyś wspominał xD Poza tym lubię Enjo, więc tez chciałem go gdzieś nominować.
16. Wydarzenie roku na forum - Rok ma dwanaście miesięcy, dwanaście miesięcy to jakieś 52 tygodnie, 52 tygodnie to 365 dni, 365 dni to 8760 godzin, 8760 godzin to 525 600 minut, 525 600 minut to 31 536 000 sekund. 31 536 000 sekund to w kurwę dużo sekund. Może się wydarzyć w takim czasie bardzo dużo. W takim czasie na pewno dużo podziało się w życiu naszego forum, ale zacznę tutaj od oczywistego wyboru. Posłużę się cytatem wybitnego pisarza, Williama Shakespeare'a - "Bot albo nie bot, oto jest pytanie". Botyzacja forum i coraz to dalej sięgające macki użytkownika czubatka w kontekście ubotyzowania strony swiatpilki.com to bez dwóch zdań najważniejsze wydarzenie tego roku. Może i wydarzyło się tu coś jeszcze, ale nic nie przebije botyzacji, stąd tylko jedna nominacja.
17. Najlepszy temat forum - Domek, Real Madryt, AC Milan
18. 1 rzecz jaką byś zmienił / dodał na forum aby w kolejnych latach było lepsze - Tylko jedną? Uwolnić użytkownika @Kamil232
Uff, koniec. Tak, napisałem to sam. Mam nadzieję, że miło się czytało te wysrywy.