Prison School - Komedia w której do tej pory dziewczęce liceum staje się koedukacyjne i na kolejny rok szkolny mogli rekrutować się chłopacy. Ostatecznie, do szkoły gdzie są same dziewczyny przybyło ledwie 5 chłopaków i można powiedzieć, że trafili do raju, gdyby nie pewien szczegół... W szkole są zabronione wszelkie interakcje chłopaków z dziewczętami a pieczę nad tym trzyma samorząd uczniowski. Pewnego dnia grupa chłopaków postanawia podglądać dziewczyny w przebieralni i to była najgorsza z decyzji które mogli podjąć. Zostają przyłapani przez samorząd uczniowski i w konsekwencji mają wybór, albo wydalenie ze szkoły albo kara izolacji która ma trwać 30 dni. Chłopacy nie mając w sumie wyboru godzą się na izolacje która była niczym innym jak więzieniem za murami szkoły. Tak zaczynają się perypetie bohaterów w nowej szkole.
Sama seria to jak wspomniałem komedia z elementami ecchi czyli nieco lekkiego erotyzmu. Coś w rodzaju American Pie czy Sex is Zero.
Przyznam szczerze, nie przepadam za komediami i robiłem podejście do wielu mang w tej tematyce, ale jedyne pozycje które mi się przyjęły to City Hunter, Great Teacher Onizuka i 100 rzeczy do zrobienia nim zostanę zombie. Prison School czytało mi się bardzo przyjemnie i zdarzyło się, że na nie które gagi byłem w stanie parsknąć śmiechem. Osobiście polecam. Bardzo fajna pozycja gdzie miesza się pewien fetyszyzm, romans, komedia i ecchi.
Shaman King - To z kolei shonen w którym bohaterem jest Yo Asakura, chłopak którego przeznaczeniem jest zostanie Królem Szamanów. Co 500 lat odbywa się wielki turniej w którym zwycięzca posiądzie wielkiego ducha - Bóstwo wszystkich duchów i zyska niemal Boską moc. Jest to typowa opowieść jak to w shonenach bywa typu od zera do bohatera. Nasz bohater rozwija swoje moce szamańskie i co chwilę staje w szranki z innymi, coraz mocniejszymi przeciwnikami w ramach wielkiego turnieju.
Pozycja znana w Polsce, bo dawniej było emitowane anime tej serii. Trzeba przyznać, że jest to jedna z wyróżniających się shonenowskich pozycji z świetnie napisanymi postaciami i prowadzeniem fabuły, ale też próżno w niej szukać jakiejś większej oryginalności w gatunku co nie zmienia faktu, że świetnie się to czyta i jest to taka lekka pozycja zbliżona do takich serii jak Naruto, Hunter X Hunter czy Bleach.

Ganniball - Jest to horror gdzie policjant zostaje przeniesiony wraz z rodziną do małego pozornie spokojnego miasteczka. Na pierwszy rzut oka mieszkańcy wydają się być mili, spokojni żyjąc swoim życiem codziennym. Policjant przeprowadzając się do danej mieściny jeszcze nie wiedział co go tam czeka... Nagle w mieście zaczynają znikać ludzie a społeczność zachowuje się coraz dziwniej. Im bardziej policjant zaczyna wnikać w sprawę tym coraz więcej podejrzeń w nim zaczyna budzić miejscowa społeczność... Koszmar miał jednak dopiero nadejść a odkrycie policjanta nada początek tragedii, bo na jaw wyjdzie, że mieszkańcy to kanibale!
Jak w takich okolicznościach poradzi sobie policjant i jego rodzina? Manga trzymająca w napięciu od samego początku. Osobiście posiadam niemal komplet tej serii i w tym miesiącu wychodzi ostatni tomik mangi. Sam jestem po raptem 1 tomie i wkrótce zabieram się za resztę.
Ciekawostka taka, że ta pozycja została wydana w Polsce za moją sugestią. Na jednym z forów internetowych zaproponowałem tą serię i bardzo szybko jej wydania podjęło się wydawnictwo Studio JG i szybko stała się jedną z ich najlepiej sprzedających się pozycji.