??? Akurat kupowałam w promocji, więc taniej, ale:
1: to nie jest mój kolega, ba, obserwowałam go na YT i w blogosferze – i mnie nie przekonywał, ma w sobie coś lekko drażniącego, ale podobnie miałam z Pawłem Kadyszem, a jego kursy ustawiam w tej samej linii, jeżeli chodzi o najlepiej zrealizowane i najkonkretniejsze kursy na rynku (nie tylko w swoich tematach, ale ogólnie).
2: skąd pomysł, że to scam? Legitny kurs funkcjonujący na rynku od paru lat, ciągle rozbudowywany, za co dopłacać nie trzeba. Dodatkowo masz stały kontakt z innymi kursantami i prowadzącym.
Na ten moment kurs ma 15 modułów. Kupowałam go, gdy miał 14, w zeszłym roku doszedł cały duży dział poświęcony nauce z wykorzystaniem AI.
Gość dużo uwagi poświęca temu, w jaki sposób się uczyć (i robi to w dużo przystępniejszy sposób niż np. Radek Kotarski w swojej książce) oraz temu, jak tworzyć własne materiały. Właśnie żeby uniknąć tego, o czym wspominałam, czyli nauki głupawych zwrotów z Duolingo. Poleca też narzędzia dostępne na rynku – wtyczki, apki itd, które mogą być dobrym wsparciem w procesie nauki. Sama metoda jest uniwersalna i dotyczy nauki każdego języka, ale już przykładowe apki i narzędzia, wiadomo, dotyczą konkretnych języków. Jeżeli nie ma tam języka, którego się uczysz, bo jest jakąś totalną egzotyką, o którą nikt wcześniej nie zapytał – zgłaszasz zapotrzebowanie na dodanie narzędzi do tego języka i one się pojawiają.
Moje ulubione tematy z kursu:
- tworzenie fiszek z luką (absolutny gamechanger, w ciągu miesiąca zrobiłam taki progres w serbskim, że moi lektorzy byli w szoku
- wdrożenie programu Anki – nie znosiłam go i nie rozumiałam fenomenu, a wystarczyło poznać go od innej strony i dopasować do swojego systemu nauki – teraz to dla mnie top narzędzie do nauki
- system nauki gramatyki (znów: coś zupełnie innego niż do tej pory znałam, a nadmienię, że według rankingów mój blog należał do top-3 najlepszych blogów językowych w Polsce, więc przerobiłam dziesiątki dostępnych na rynku materiałów)
- moduł o rozumieniu ze słuchu i czytaniu ze zrozumieniem,
- planowanie nauki i budowanie nawyku regularnego uczenia (tu też dużo ciekawych metod wjeżdża)
- no i ta nowa część o tworzeniu materiałów z AI też jest świetna.
Myślę, że dużo zmienia to, że autor budował tę metodę w oparciu o wiedzę psychologiczną, ale też samo techniczne przygotowanie kursu jest bardzo dobre. Zero wodolejstwa, przemyślana struktura, możliwość pobrania transkryptów do nagrań, no i naprawdę ogrom wiedzy.
Swoją drogą, nie wiedziałam, że wraz z rozbudową cena skoczyła do 2000. Wydaje mi się, że płaciłam coś w rejonie 1200 w ramach akcji promocyjnej, które pojawiają się raz czy dwa razy do roku. Przy czym jego regularna cena była wtedy niższa (1500?). No ale tak czy siak – polecam.