Operacja "Czyste ręce" ...

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post autor: Marq » 13 maja 2006, 8:23

Kod: Zaznacz cały

Włoskie media opublikowały kolejne przechwycone rozmowy telefoniczne związane ze skandalem wokół Serie A. Wśród nich są rozmowy dotyczące podejrzanych spotkań Milanu. W dwóch przypadkach mecze miały być ustawione pod Milan, a w trzecim przypadku (Siena - Milan) przeciwko Milanowi. Oto szczegóły dotyczące wspomnianych spotkań.

1. Milan - Brescia 1:1 (09.05.2005)
O udział w oszustwie sportowym oskarżeni są: działacz Milanu Leonardo Meani, wicekomisarz CAN Gennaro Mazzei i sędzia liniowy Gabriele Contini. Śledczy mówią o "podstępnym wyznaczeniu" Continiego, który miał doprowadzić do "osiągnięcia rezultatu korzystnego dla mediolańskiej drużyny." W rozmowie z 1.04.2004 Contini, już wyznaczony na to spotkanie, dzwoni do Meaniego, aby "potwierdzić spotkanie na kolacji po meczu", a ten, chlubiąc się tym, że wyznaczenie sędziów było jego zasługą, mówi: "Nawet jeśli to nie była sprawka wujka? Nadal aktualne?". Contini odpowiada śmiechem.

2. Siena - Milan 2:1 (17.04.2005)
W tym meczu Milan jest według śledczych poszkodowany, a korzyść odnosi Juventus. Indagowani są byli odpowiedzialni za wyznaczanie sędziów Paolo Bergamo i Pier Luigi Pairetto, wiceprezydent FIGC Innocento Mazzini, dyrektor wykonawczy Juventusu Antonio Giraudo i sędzia liniowy Duccio Baglioni. W tym meczu zostaje anulowany prawidłowy gol Andriya Shevchenki. 22.04.2004 Mazzini rozmawia przez telefon z Giraudo i zachwala pracę liniowego: "ale muszę przyznać, że w Sienie nasz przyjaciel był nadzwyczajny."

Tymczasem zaraz po meczu Meani rozmawia z Continim, który zrzuca winę na Baglioniego: "To przyjaciel Pairetto. Jeśli chcesz wiedzieć, to on załatwia mu bilety, do którego domu Pairetto chodzi jeść. Nie do restauracji, tylko do jego własnego domu." Meani dzwoni potem do wicekomisarza CAN Mazzeiego, by pożalić się z powodu błędu Baglioniego: "K***a, k***a, ja właśnie tego nie chcę. Nie chcę, nigdy o niego nie prosiłem, ani go nie chciałem. Poza tym mówią mi, żeby bardzo uważał, bo Galliani jest wściekły. Powiedz mu, żeby uważał od teraz... do końca sezonu. W każdym razie, Gennaro, on jest wściekły. Od tej chwili już nie może być błędów, bo jest wściekły, więc na środe postarajcie się przysłać dwóch inteligentnych."

3. Milan - Chievo 1-0 (20.04.2004)
Indagowani są Meani, były odpowiedzialny za wyznaczanie sędziów Bergamo i liniowy Claudio Puglisi. Bergamo rozmawia z Pairetto:
- "A.. a.. e.. jedno to to, już od dwóch miesięcy, że musieliśmy go wybrać. I była pewna presja, więc... Puglisi dostanie Milan - Chievo... Ehm, wczoraj był błąd, więc powiedzieli: dlaczego nas krzywdzicie?
- "Ale do mnie nie dzwonili... he?"
- "Mówię ci prawdę, dzwonili do Gennaro."
acmilan.pl

hmm...Ciekawe rozmowy wychodzą na jaw :lol: . Podobno Milan czysty i święty.
Czyli to raczej prawda że i Milan jest w to mocno zamieszany, nie tak mocno jak Juve ale też jesteście "brudni".
Ostatnio zmieniony 13 maja 2006, 8:25 przez Marq, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Wracając Do Meritum”