AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post autor: Zaza » 13 maja 2006, 14:14

Nie wiem jak Wy ale ja wysiadam :? Dziś naczystałe sie takich informacji że juz nie wiem co sądzić o tej całej aferze. I nie chodzi o jakieś kolejne teorie spisku ale szokujące informacje że Moggi więził Paparesta, że Viola dręczona ... De Santis nie jedzie na mundial - czyli ma coś za uczami, Buffon jednak grał u buków.

www.acmilan.pl :arrow:

Od kilku dni włoski futbol pogrąża się w chaosie. Głównymi zamieszanymi wg prokuratury w Neapolu są Juventus, Milan, Lazio i Fiorentina. Jakie grożą im sankcje? Przyjrzyjmy się artykułowi zamieszczonemu przez portal TGCom.it:

"Dwoma zespołami, które najwięcej ryzykują w skandalu związanym z podsłuchami, są Juventus i Lazio. Z piątkowych nowinek wynika, że bianconerim bardzo ciężko będzie uniknąć degradacji do Serie B, połączonej z odebraniem zeszłorocznego i tegorocznego (o ile je zdobędą) scudetto. Podobna sytuacja dotyczy biancocelestich. Dla Milanu i Fiorentiny może się to skończyć punktami karnymi.

Tabela ligowa sezonu, który zakończy się w niedzielę, zostanie diametralnie zmieniona przez sąd sportowy, gdy zostaną ogłoszone wyroki w sprawie skandalu, który wybuchł w świecie calcio. Klubem, który ryzykuje najwięcej, jest oczywiście Juventus. Klub z Turynu może być zdegradowany do Serie B (niektórzy mówią nawet o C1) i jest małe prawdopodobieństwo, że zdoła uniknąć tej sankcji. Nieuczciwość sportowa z odpowiedzialnością bezpośrednią (czyli taką, gdzie zamieszany jest działacz władny do podejmowania wiążących decyzji - przyp. TomekW) oraz problem nielegalnych zakładów to główne fakty obciążąjące bianconerich. W grę wchodzi też odebranie tytułu mistrzowskiego 2004/05, który nie zostanie przekazany żadnemu innemu klubowi oraz degradacja z ostatniego miejsca w bieżących rozgrywkach. Nie wyklucza się również punktów karnych na kolejny sezon. Tak, jak zrobiono z Genoą rok temu.

Również sytuacja Lazio jest bardzo poważna. Bezpośredni udział (zgodnie z podsłuchanymi rozmowami) prezydenta Claudio Lotito w nieuczciwych gierkach sprawia, że klubowi grożą podobne sankcje: degradacja z ostatniego miejsca i punkty karne w przyszłym sezonie.

Dla Milanu i Fiorentiny sytuacja jest trochę łagodniejsza. Rossoneri mogą uniknąć odpowiedzialności bezpośredniej, utrzymując, że byli nieświadomi udziału zamieszanego działacza Meaniego i wówczas zostaną im odjęte punkty w bieżącym sezonie do poziomu wykluczającego ich z europejskich pucharów. Jeśli chodzi o Violę, prawnicy mogą wskazać na dręczenie. Jeśli to zostanie udowodnione, Toskańczycy mogą zostać ukarani odebraniem punktów, ale pozostaną w najwyższej lidze.

A tabela? Jeśli to wszystko się potwierdzi, sąd sportowy może przyznać scudetto 2005/06 Interowi, a Roma, Chievo i Palermo zagrają w Lidze Mistrzów. Dwaj ze spadkowiczów unikną spadku.""

I nie mam już pytań, niech robiąc co muszą by skazać winnych. Bo teraz ta afera mi koło dupy lata bo wróce do wczorajszego tematu nr. 1 Sheva :!:

Chyba na 90% Sheva odejdzie z kluby :? Chyba sama wypowiedz jest czymś w rodzaju przygotowań dla kibiców - bo jak to inaczej odebrać :? Tym bardzie po tych wczesniejszych deklaracjach ? Ale pytanie co dalej ? Ja już sie boje pomyśleć co Gallianiemu może przyjśc do głowy. Ty Chłopaczek coś o tym wiesz :P Przeciesz nie da się zastapić Shevy z marszu. Obojetnie kto by nie przyszedł... Co Wy na to ?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2006, 14:21 przez Zaza, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Włochy”