Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Książki - recenzje

Post autor: Kluchman » 07 lut 2026, 20:30

Cały rok nic tu nie wrzucałem. Do książek z 2025 już wracać nie będę, ale te z 2026 spróbuję znów dodawać. Może mi się nie odechce... na razie trzy tytuły przeczytane w styczniu.

Obrazek

Autora rzadko oglądam w Internecie, ale uznałem, że książkę przeczytam. Trochę można się dowiedzieć, ale jako osoba, która tymi tematami trochę się interesuje, miałem niedosyt. Zbyt duża część książki nie była dla mnie nowa, a w tematach lepiej mi znanych znajdowałem drobne błędy merytoryczne. Dla kogoś o innych zainteresowaniach może to być lepsza pozycja. Jest przystępna językowo, więc próg wejścia nie jest ustawiony wysoko.

6/10

Obrazek

Nigdy się jakoś szczególnie nie interesowałem show-biznesem, więc moja wiedza na ten temat nie jest największa. Być może z tego względu ta dobrze napisana książka o historii amerykańskiego kina, Oscarów i wydarzeń wokół nich sprawiła mi tyle przyjemności. Co chwilę odkrywałem coś nowego, bardzo sprawna narracja, trafny dobór tematów.

9/10

Obrazek

Bardziej reportaż niż książka popularnonaukowa na temat gruźlicy, o której w Europie nie myśli się już tak jak kiedyś. Dawniej główna przyczyna śmierci wśród ludności, nieco mitologizowana, dziś nadal zbiera ogromne żniwo, ale w innych częściach świata. Bardzo uświadamiająca, w jakiej bańce żyjemy.

7/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”