Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6353
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: sickstick » 08 lut 2026, 9:12

venomik pisze: ↑
08 lut 2026, 2:40
Tak abstrahując od żartobliwego wydźwięku - to fenomen wody niegazowanej jest fascynujący. W kraju, gdzie woda kranowa jest tej samej jakości, jest praktycznie za darmo, jest częściej badana niż woda butelkowa - wydaje się spore pieniądze w sklepie kompletnie po nic. Przyzwyczajenie i marketing.
Kwestie ewentualnego smaku gdzieś w starych rurach da się w większości filtrem zbić.
Uaa potężnie przestrzeliłeś z tym argumentem, na zasadzie "ja mam to znaczy w całej Polsce mają".

Mieszkałem w życiu w kilku miejsach w regionach Górny Śląsk - Opolskie.
W domu rodzinnym najpiewbyła woda z Czech z Kaczyc i była doskonała - pitna, smaczna, doskonała.
W przed 2009 zmieniano dostawcę na jakieś polskiego (chyba Jastrzębie) i od tego czasu woda jest TEORETYZCNIE pitna, ale zwyczajnie niesmaczna.
Potem zamieszkałem w Opolu, tutaj jest hit - woda w kranie w Opolu jest w takim stanie, że do mieszkańców regularnie przychodzą alerty o treści "Nie używajcie ten wody nawet do mycia naczyń i zębów!".
Obecnie na wsi w opolskim mam wodę która jest teoretycznie do picia, ale no dość że niesmaczna, to jeszcze tak kamienna że jak weźmiesz nowy czajnik elektryczny z przezroczystymi ściankami, do po 10 użyciach ścianki są już jednolicie białe. Żeby używać tej wody do ekspresu do kawy muszę ją najpierw przelać przez filtr, potem przegotować i dopiero wtedy nadaje się do nalania do ekspresu. xD

Reasumując, mieszkałem w życiu w 4 miejsach (tzn więcej, ale różne mieszkania w Opolu liczę za 1). W jednym pola była świetna ale tylko do 2009, w dwóch pozostałych była tak fatalna że wrógowi bym jej nie nalał (kamień i smak), a w czwartym była zwyczajnie trująca że nie możesz w niej nawet naczyń umyć. (Zastanawiam się czy oczami wyobraźni w ogóle potrafisz sobie wyobrazić takie universium, że do umycia pełnego zlewu naczyń zużywasz 2x 1,5 butelki wody z marketu. Witamy w mieście wojewódzkim Opole ;) )

No ale cieszę się twoim szcześciem że ty masz fajną :beer:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”