42 punkty po 21.kolejkach i trzecia pozycja w tabeli, dziewięć czystych kont, +14 w bramkach i dziewięć punktów przewagi nad piątym Lille OSC. W lidze europy pierwsza pozycja w stawce, 21 pkt, na osiem konfrontacji aż siedem zwycięstw. Na to wszystko nakłada się ćwierćfinał pucharu Francji. Szok!
Kadrowo również większość spraw na plus. Bardzo mi się podoba Tyler Morton, ma chłopak sporo chęci do gry, ogólnie ważna postać, kręci już się wokół niego Newcastle.
Pavel Šulc to już w ogóle przesadził, gość jest kapitalny, ma mobilności, umiejętność przewidywania sytuacji boiskowych, takie czucie przestrzeni, strzał fenomenalny, no jest konkret piłkarz, nikt nie mógł się spodziewać tak świetnego wejścia do drużyny. Afonso Moreira również, wcześniej dla mnie anonimowy gnojek, teraz to już mega talenciak. Corentin Tolisso jak wino, im starszy tym lepszy, bardzo ważny okazuje się również Clinton Mata. Endrick był świetnym pomysłem na wypożyczenie, strzał w dziesiątkę. Generalnie kogo się nie dotknąć, to można chwalić. Tylko Malick Fofana ma te problemy zdrowotne, a też byłby na ustach wielu obserwatorów dobrego futbolu, do gry ma wrócić na początku marca.
Pojawił się ostatnio w klubie nowy napastnik Roman Yaremchuk, powinien trochę zluzować Pavela Šulca, również Noah Nartey daje dodatkowe rozwiązania. Dobrze przepracowany styczeń pod względem wzmocnień.
Paulo Fonseca wyrasta na jakiegoś czarodzieja. Dziewięć miesięcy zawieszenia? "daj mnie tego asystenta" i z mocno tylnego siedzenia ugotował mistrzowską ekipe. Cała drużyna pracuje na boisku, broni i atakuje, kontraataki wyglądają zabójczo, jest duża intensywność, próba narzucenia własnych warunków, a kiedy trzeba żelazna obrona. Jest dobrze.
Jest wytworzona pewna przewaga i pewien komfort w walce o LM. Najbliższy kalendarz drużyn top4: