SSC Napoli (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1004

SSC Napoli (zbiorczy)

Post autor: Przema » 16 lut 2026, 10:26

fekalia pisze:
16 lut 2026, 10:19
Inter czy Milan byli gospodarzami? Dziwne, ja w ostatnich 3 sezonach byłem kilka razy i zawsze kibice top (szczególne wrażenie robią te zrywy całego stadionu, nie da się wobec tego przejść obojętnie) czy grali z Frosinone czy Lazio czy Romą. Na Milanie o wiele mniej mi się podobało.
Mozliwe, ze Milan - juz nie pamietam, bo to bylo przed covidem :)
fekalia pisze:
Też planuję jechać jeszcze przed wakacjami. W zeszłym miesiącu byłem w Rzymie na Romie z Milanem (Rzym też bardzo lubię) i później wybrałem się na jedną noc do Neapolu (godzina drogi pociągiem).
Bede celowac na jesien, bo w Rzymie jest wtedy polmaraton. Licze, ze terminarz Serie A tak sie zazebi, ze w Neapolu bedzie jakis mecz. Jak nie, to ogarne jakis meczyk w Rzymie.
fekalia pisze:
Rozumiem, że wiele osób mogłoby to miast odpychać czy nawet obrzydzać i nikomu osobiście bym nie polecał, ale mnie ten wszechogarniający kicz i ludzie kupili.
Z kumplem mielismy podobne obawy jak lecielismy tam pierwszy raz, ale wystarczyla jedna wizyta zeby sie zakochac w tym miescie. Jest kicz i syf, ale sa tez piekne elementy wkomponowane w ten kicz - dla mnie to esencja Wloch i moze tez dlatego te prawdziwe Wlochy to dla mnie poludnie az po Sycylie. Inni ludzie, inny klimat - zdecydowanie bardziej mi sie to podoba. Stadion czy mecz to juz tylko dodatek. Zreszta po wizycie w Palermo mialem podobne odczucia. Jakies to zywsze tam jest wszystko.
W Neapolu na minus glowny punkt miasta czyli plac Garibaldiego. Wiel emiast w Europie widzialem gdzie byly liczne grupy przybyszy z Afryki, ale tam mialem wrazenie, ze zrobilo sie prawdziwe getto i to w srodku miasta. Ciekawe jak jest teraz.

Wróć do „Włochy”