Domek nr 10 (temat luźny)

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1141

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: Hannibal » 18 lut 2026, 19:35

Mr.Chris pisze:
18 lut 2026, 17:34
dias pisze:
18 lut 2026, 15:34
Robot do truskawek. proszę. Kilka lat testów i podobno juz na niektórych plantacjach jest używany regularnie. Nie zabiera ludziom pracy, bo impulsem do stworzenia robota był... brak pracowników sezonowych.
Mr.Chris pisze:
18 lut 2026, 12:36
To musi być robot, który poradzi sobie z większą ilością wyzwań, a dodatkowo nie będzie kosztował tyle co łazik marsjański.
W powyższym chodziło mi o to, że dzięki AI prostsza konstrukcja może sobie poradzić z większą ilością zadań i być bardziej powszechna. Nowe urządzenia oparte na AI mogą być bardziej uniwersalne i wydajne. Nie będzie do tego potrzebna cała hala produkcyjna pełna maszyn, gdzie każda może obsłużyć tylko jeden lub trzy rodzaje owoców, ale jedno urządzenie mogące ogarnąć wszystkie podobne do siebie plony. Coś co będzie sobie w stanie poradzić w niemal każdych warunkach, a nie tylko idealnym środowisku dostosowanym pod konkretną maszynę, gdzie jak warunki się trochę zmienią, to nie będzie potrzebny dwudniowy serwis z informatykiem i inżynierem, którzy będą musieli linijka po linijce wszystko przeprogramować.

Edit: tym bardziej, że roboty humanoidalne to tylko kwestia czasu. Oczywiście, z początku będą cholernie drogie, ale pamiętajmy, że kiedyś samochody też były tylko dla elit, a teraz byle Zdzisiek może mieć trzy Passaty na parkingu pod blokiem.
Mnie bardziej ciekawi rynek pracy, gdy automatyzacja wejdzie faktycznie na najwyższy level. Mam poważne wątpliwości co do tego dochodu podstawowego pochodzącego z podatków, bo jednak bigtechy raczej nie słyną z uczciwości, a raczej dość elastycznego podejścia do płacenia danin. Z drugiej strony konsument bez środków do życia jest średnim klientem, a produkować bez sprzedaży też nie ma sensu.

Wróć do „Hyde Park”