Liga Mistrzów (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 216

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post autor: Samuraj » 27 lut 2026, 16:54

Aby nie było. Ja nie jestem fanem Viniciusa, ba jestem zwolennikiem jego odejścia z Realu Madryt i to, że np. z Mbappe nie ma takiego problemu jak z Vinim to przede wszystkim kwestia mentalności. Każdy zauważył, nawet przeciwne kluby, że Brazylijczyk jest podatny na prowokacje i próbują to wykorzystać na boisku poprzez faule czy słowne zaczepki, to samo zauważyli kibice którzy z niego kpią z trybun i fakt jest taki, że Vinicius jest sam sobie winny. Popieram jego działania jednak przeciwko rasizmowi. W temacie Realu Madryt podałem przykład Daniego Alvesa który wziął banana z murawy i go zjadł, super zachowanie, zakpił z rasistowskich kibiców, ale nic nie zmieniło to w kontekście ogólne problemu. Vinicius swoim płaczem i otwartym mówieniu o problemach z rasizmem na Hiszpańskich boiskach spowodował, że tego typu zachowania na trybunach są dotkliwiej karane i kibice są już bardziej powściągliwi licząc się z konsekwencjami. Dałem przykład Valencii i tego jak z kamer telewizyjnych wyłapano osoby które dopuściły się aktów rasistowskich na trybunach. Wspomniałem też w tamtym temacie o tym, że UEFA rozważa po sytuacji z Benfiką wdrożenia przepisu o zakazie zasłaniania ust przez piłkarzy w trakcie meczu a w Brazylii z kolei chcą wprowadzić tzw. prawo Viniciusa które by nakazywało przerwanie meczu w związku z aktami rasistowskimi. Moim zdaniem wpływ Brazylijczyka na ogół sprawy jest bardzo pozytywny i o dziwo dostaje mu się po wizerunku ale to już jest raczej inny problem jego mentalności - czyli podatność na wszelkie prowokacje a sam też lubi prowokować.

Aha. I jako Kesz nie pisałem dyrdymałów. Po prostu... Wlazłem w wojenkę z grupą wzajemnej adoracji co tam sobie rowiki wzajemnie czyściła i tyle. Moje wypowiedzi nie wiele się różniły od obecnych, może z wyjątkiem tego, że zamiast "jaki" częściej piszę "który" :P (czekam aż teraz ktoś wejdzie na konto Kesz i zacytuje jakieś moje wypowiedzi z przed lat :rotfl: )

To nawet było ciekawe z socjologicznego punktu widzenia jak postrzegana jest ta sama osoba, pisząca praktycznie to samo, ale pod inną nazwą konta. Na Kesz udzielałem się częściej przez co byłem bardziej "widoczny" a teraz wypowiadam się głównie w wątkach które mnie interesują przez co z wieloma osobami na forum w ogóle nie wymieniam postów. Zamknąłem się w swojej strefie komfortu.
Ale akurat chyba podatność na prowokacje to nie jedynie wada Viniego ale też moja, bo te żarty i nawiązania rasistowskie do piłkarza czy klubu działają na mnie jak płachta na byka, chociaż staram się być mocno powściągliwy w wypowiedziach.

Co do LM :

Galatasaray - Liverpool

Obstawiam tu wyrównany mecz z przewagą Liverpoolu. Przypomina to bardzo poziomem pojedynek z Juventusem i nie zdziwiłbym się gdyby również zapodano nam mecz który skończył by się ostatecznie dogrywką lub rzutami karnymi. Mój typ jednak to Liverpool.

Atlético Madryt vs Tottenham

Kolejny wyrównany mecz, obie drużyny mają przebłyski i spadki formy, ale mam wrażenie, że Ateltico ma tu nieznaczną przewagę. Cały czas wygrana z Realem i Barceloną siedzą w głowie i stać ich by wygrywać ważne mecze, potrafią się zmobilizować na takie spotkania i ich upatruje jako faworyta.

Atalanta Bergamo vs Bayern Monachium

Bayern myślę, że jest tu o jeden może dwa poziomy wyżej. Atalanta to ambitna ekipa, waleczna i stać ich na to by zaskoczyć faworyzowany zdecydowanie Bayern, ale jak będzie w praniu to zobaczymy. Tutaj raczej dość zdecydowanie stawiam na Bayern.

Bayer Leverkusen - Arsenal

Bayer myślę, że zaszedł już wystarczająco daleko, tu pewniakiem jest Arsenal który jest jednym z głównych kandydatów do wygrania rozgrywek. Nie daje tu szans niestety Leverkusen. Londyńczycy może nie bez problemów ale przejdą dalej.

Real Madryt vs Manchester City

To już taki klasyk LM dla nie których może nawet przedwczesny finał. Real jakoś sobie umie radzić z ekipą Guardioli, ale tym razem spodziewam się na pewno wyrównanego meczu i trudno ocenić kto awansuje. Starcie Mbappe vs Haaland będzie elektryzujące i od tych indywidualności będzie zależał wynik. Stawiam na Real Madryt - wiadomo dlaczego.

FK Bodø/Glimt vs Sporting Lizbona

Dwie teoretycznie najsłabsze ekipy w zestawieniu trafiają na siebie. Tutaj chciałbym zobaczyć niespodziankę i awans Norwegów, ale wydaje mi się, że ich limit szczęścia został wyczerpany. Stawiam na awans Sportingu Lizbona i to dość pewny. Oni nie sprezentują tak awansu rywalom jak to zrobił Inter.

PSG vs Chelsea

Zobaczymy czy PSG uda się rewanż za klubowe MŚ, tam dostali wciry od Chelsea 3-0 i mają okazję się odkuć. Jednak Chelsea tanio skóry nie odda i mam przeczucie, że mogą mieć patent na ogrywanie francuzów. Wieszczę tu niespodziankę i awans Londyńczyków.

FC Barcelona vs Newcastle United

Katalończycy mogli trafić gorzej a chyba trafili najlepiej jak się da. Spodziewam się, że ograją Newcastle ale nie bez problemów. Jeśli drużyna z Hiszpanii nie złapie jakiejś zwyżki formy i stabilności, to może mieć tu problemy, ale są zdecydowanym faworytem do awansu.

Wróć do „Puchary Europejskie”