Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post autor: Martinho » 16 maja 2006, 10:03

No i znamy kadre Polakow na mundial. Wczoraj nie chcialem zbytnio sie rozpisywac bo temat wrzal, kazdy sie przekrzykiwal, a teraz na spokojnie moge napisac co mysle o tych powolaniach. Przespalem sie troche z tym i na pewno jestem madrzejszy niz wczoraj na wieczor.

No to zaczynamy :

Artur Boruc Decyzja jak najbardziej sluszna. Artur ma za soba niezly sezon w silnym Celticu Glasgow. Wygryzl kilkanascie dni po przyjsciu ze skladu Marshalla. Jego specjalnoscia sa rzuty karne. W reprezentacji gral juz kilka spotkan. Wszyscy pamietamy mecz z USA i to niedokladne piastkowanie. W Glasgow rowniez mial kilka dziwnie wpuszczonych bramek, ale nie zmienia to faktu ze jest bardzo dobrym bramkarzem i nie raz to udowodnil grajac w Celticu, Legii badz reprezentacji.

Tomasz Kuszczak Ma bardzo dobry sezon za soba. Mimo iz jego West Bromwich spadlo z Premiership to on kilka razy ratowal zespol przed strata punktow. Mimo mlodego wieku jest to bramkarz doswiadczony, w swojej karierze gral przeciez zarono w Bundeslidze w Hercie jak i obecnie w silnej Premiership. W reprezentacji niczego szczegolnego nie pokazywal, ale na mundial zasluzenie jedzie. Mlodosc polaczona z ograniem i doswiadczeniem moze zaprocentowac. Absolutnie dobra decyzja Janasa.

Łukasz Fabianski Co by o Lukaszu tu powiedziec... Ja bylem zdecydowanym przeciwnikiem zabierania go na mundial, ale juz sie stalo i nic nikt nie poradzi. Fabianski nie jest zlym bramkarzem ale brakuje mu tego co Borucowi i Kuszczakowi czyli ogrania w silnych klubach i doswiadczenia. W lidze Fabianski popisal sie kilkoma nieprawdopodobnymi interwencjami i pewnie to zadecydowalo o decyzji Janasa zeby go powolac. Kropke nad i postawila pogloska o rzekomym zainteresowaniem nim przez ManU. Moze Lukasz podczas mundialu rozwinie sie bardziej, ale na chwile obecna jest slabszym bramkarzem niz Boruc czy Kuszczak.

Co do bramkarzy to na pewno sensacja jest nie powolanie Dudka. Moim zdaniem Dudek na mundial jechac powionien bo pomimo ze nie gral w klubie jest najlepszym naszym bramkarzem. Zreszta decyzji Janasa nie rozumie, przecez niemal w kazdym meczu czy to eliminacyjnym czy towarzyskim stawial na Jurka a tu decyzja o jego zostawieniu w kraju...

Marcin Baszczynski Zasluzenie jedzie na mundial, nasz najlepszy prawy obronca. Nie ma co sie rozpisywac na chwile obecna lepszego obroncy w kraju nie ma od niego. I jeszcze znakomicie wlaczajacy sie w akcje ofensywne. Duze wzmocnienie naszej kadry

Jacek Bak Wszyscy na niego narzekaja ale to jest bardzo dobry zawodnik. Lata ma juz swoje ale o grze nie zapomniel jeszcze. Jego doswiadczenie moze sie nam przydac. W katarskim klubie wcale zawodnicy nie leza na trawce tyylko solidnie pracuja. Podstawowy zawodnik obrony.

Dariusz Dudka Mala niespodzianka ale nie do konca. Wole juz jego niz Rzase ktory najlepsze lata ma juz za soba. Darek potrafi zagrac zarowno na boku jak i w srodku obrony. Uniwersalny zawodnik, ale mlody i brakuje mu doswiadczenia. Ale umiejetnosci ma on niemale

Seweryn Gancarczyk Bardzo dobra decyzja Janasa. Po tym jak go zobaczylem w meczu z Litwa to od razu wiedzialem ze na mundial ma duze szanse pojechac. Silny boczny obronca, ktory opotrafi wlaczac sie w akcje ofensywne. Mozna nawet powiedziec ze w ofensywie jest lepszy niz w obronie.

Mariusz Jop Silny twardy obronca podstawowy zawodnik naszej jedenastki nalezalo mu sie powolanie na mundial. Na srodku obrony nie mamy jakis swietnych pilkarzy ale Mariusz ma duze umiejetnosci, ktore nie raz zaprezentowal w FK Moskwa. Zapora nie do przejscia.

Mariusz Lewandowski Krytykowany przez wiekszosc. Mom zdaniem Mariusz na obronie jest zawodnikiem doskonalym. Bardzo silny, potrafi przywalic z wolnego. Razem z Jopem zrobiliby obrone ala Choto i Outtara w Legii. Podstawowy zawodnik Szachtara gdzie zbiera niezle noty.

Michał Żewlakow Najlepszy nasz lewy obronca. Moze rowniez grac na prawej stronie obrony. O jego umiejetnosciach swiadczy fakt ze gra w podstawowym skladzie Anderlechtu zespolu mistrza Belgii. Michal bardzo dobrze dosrodkowuje, ale ma wade w postaci przekladaniu pilki na swoja lepsza prawa noge co spowalnia akcje. Obok Baszcza pewniak w kadrze.

Piotr Giza Dla mnie zupelna sensacja. Giza co prawda jest najlepszym zawodnikiem Cracovii, ale to zespol ktory w ligowej tabeli jest daleko... Piotrek potrafi uderzyc z dystansu i przedryblowac kilku obroncow ale tylko na opoziomie pierwszej ligi... Dla mnie to jest decyzja ala Sibik za kadencji Engela. Ale nie bede go spisywal na straty niech pokaze co umie, jesli dostanie szanse gry.

Damian Gorawski Wrocil po kontuzji i wg Janasa wraca do formy. Jakis rok temu byl to nasz podstawowy prawy pomocnik, ale ostatbio mial problemy z forma i zdrowiem. Gorawski jest szybki, co moze zaprocentowac w meczu z Kostaryka. Troche dziwi mnie ta decyzja o powolaniu go do kadry. Na chwile obecna zelazny rezerwowy

Kamil Kosowski Nie gra w Suthampton, nie gra i jeszcze raz nie gra. Jak Dudek nie pojechal za to ze nie gral w klubie to dlaczego on... Kosa kilka razy pokazywal swoja przydatnosc kadrze. Co prawda nie jest juz taki szybki jak za czasow gry w Wisle, ale potrafi niezle dosrodkowac czy znalezc sie w polu karnym. Jego zaleta jest fakt ze grac moze zarowno na prawej jak i lewej sronie pomocy.

Jacek Krzynowek Kilka miesiecy temu nikt nie wyobrazal sobie repry bez Krzynia. Teraz jednak Krzynowek w klubie nie gra lub gra malo a i forma jest nie ta. Jednak na lewej stronie nie ma lepszego zawodnika niz on. Niezastapiony podczas stalych fragmentow, potrafi niezle przywalic. Poza tym dobrze drybluje i jest w miare szybki. Jak najbardziej Jacek zasluzenie na mundial jedzie.

Sebastian Mila Ulubieniec Janasa, ja bym zamiast niego wzial lepiej Surme. Mila najlepsze swoje czasy gry w pilke mial w Groclinie. Gubi czesto pilke niedlokladnie podaje i rzuty wolne nie wykonuje tak skutecznie jak kiedys. Zastepca dla Szymka

Arkadiusz Radomski [`]

Euzebiusz Smolarek Ostatnio w slabej formie, jednak ten sezon jest jego najlepszym wg mnie w karierze. Moze grac jako napsatnik jak w Borussi jak i jako prawy pomocnik. Jest szybki, jednak szwankuja dosrodkowania u niego. ZXnacznie je poprawil ostatnio, ale jak w klubie gra sie jako napastnik to niektore cechy pomocnika zanikaja. Ja mysle ze to bedzie nasz najlepszy zawodnik na mundialu.

Radoslaw Sobolewski Lepsza werrsja Kaluznego. Jego zalety to walka do konca, poswiecenie dla gry, niezle uderzenia z dystansu i swietnie spisuje sie w defensywie. Jeden z najlepszych naszych defensorow, ktory jest na co dzien spokohjnym zawodnikiem ale w srodku ma charakter. Duzo fauluje i lapie sporo kartek.

Miroslaw Szymkowiak Co tu duzo o nim pisac. Rezyser naszej gry. Wystarczy chyba

Maciej Zurawski Njalepszy polski napastnik, strzela multum bramek w lidze szkockiej. Najwieksza sila naszej ofensywy, mam nadzieje ze bedzie krolem strzelcow :wink:

Grzegorz Rasiak Podobno swietnie gra glowa i jest niezly. Ostatnie 2 bramki z Owcami postawile kropke nad i. Nie zdziwilbym sie jakby Rasiak na mundialu sie przebudzil i gral tak jak w Groclinie. Pierwsza bramka z Owcami - miodzio ;) Szwankuje u niego technika i szybkosc. Na Niemcy Rasiak bedzie slybym ogniwem przy szybkich obroncach niemieckich

Ireneusz Jelen Mnie ta ecyzja nie dziwi. Irk jest moim ulubionym zawodnikiem z ligi polskiej. Jest to bardzo dobry napastnik a jeszcze lepszy prawy pomocnik. Szybki i kreatywny a przede wszystkiem skuteczny. Potrafi grac finezyjnie. Moim zdaniem jak najbardziej powolanie na miejscu Irek na mundialu pokaze nam na co o stac :)

Pawel Brozek Czemu nie Sagan :( Pawel jest to jeden z najzdolniejszych naszych obroncow (nie wyjezdzajacie z Janczykiem :lol: ). W Wisle gra kaszane krotko mowic marnuje sytuacja za sytuacja. Ale jest bardzo dobrym technicznie pilkarzem, ktory niewatpliwie moze sie przydac nam. Poza tym Janas chce zeby nabrakl on doswiadczenia przed el 2008. Watpie zeby Brozek zagral na mundialu chyba ze w jakims szczegolnym przypadku wszedlby na boisko.

Sklad kadry jakims wielkim zaskoczeniem nie jest dla mnie. Jedyni Giza i Gorawski i troche Dudka mnie zaskoczyli swoja obecnoscia w kadrze Polski. Dudek i Frankowski mieli byc pewniakami...Szkoda ze ich nie bedzie bo dla Franka i Dudka oznacza to koniec marzen o jakims powaznym kroku do przodu... Dudek chcial na mundial jechac zeby pokazac sie menedzerom silnych klubow, niestety nie wyszlo... Najbardzie szjkoda mi Franka, ktory mimo ze nie jest w formi to w koncowkach meczy jest niezastapiony...
Czekamy do mundialu i zobaczymy co nasi pokaza :)

Wróć do „Polska”