W linii obrony widzę tylko jedną niespodziankę. Chodzi oczywiście o powołanie Dariusza Dudki. Trener zdecydował się ponieważ jak wiadomo nie mamy zbyt dużo zmienników dla bocznych obrońców, a on jest graczem uniwersalnym - może grać zarówno na lewej jak i prawej. Ostatnio w Wiśle grywał pod nieobecność Głowackiego, ale jakoś nie widzę go na mundialu jako środkowego obrońcę. Jest to piłkarz który najprawdopodobniej przesiedzi mundial na ławce lub na trybunach, ale dzięki temu że jest młody zbierze jakże cenne doświadczenie które może zaowocować w eliminacjach do ME. Martwi mnie tylko, że mam za mało nominalnych środkowych obrońców - Jop, Bąk i Lewandowski (który grywa także na pozycji DM).
Jeśli chodzi o pomoc to nie widzę tutaj żadnych niespodzianek, właśnie takiego składu się spodziewałem. Janas powiedział, powołuje Jelenia jako prawego pomocnika, a nie napastnika, tak że skrzydła mamy bardzo mocne (Krzynówek, Smolarek, Kosowski, Jeleń, Gorawski). Jeśli chodzi o środek to sprawa jest jasna kto będzie grał w pierwszej jedenastce. Sprawa powołania Mili tez mnie dziwi, ciekawe co by było jakby Janas powołał Surmę którego Wy tak bardzo chcecie - to by była dopiero niespodzianka (nawet nie wystawili go na planszy na polsacie
Sprawa napastników bardzo mnie zszokowała. Nie myślałem że Janas odważy się zostawić Franka i nie uważam tego za słuszne ale teraz ma przynajmniej ten komfort że nie będą go krytykować że w pierwszej jedenastce postawił na Żurawskiego i Rasiaka, którzy na pewno są w lepszej formie niż Franek ,a nie na Franka i Żurawia. Dziwi mnie też powołanie Brożka ale myślę że chodzi tutaj o przyszłość - za 2, 3 lata nie będzie już Franka i nie wiadomo w jakiej formie będzie Żurawski. Chłopak pojedzie na mistrzostwa, potrenuje z kadrą, w meczach raczej nie wystąpi ale doświadczenie zbierze które może zaprocentować za 4 lata. Pamiętamy przecież, że 4 lata temu Żurawski tez nie miał pewnego miejsca w 11, pojechał na mistrzostwa i nawet pomimo tego że nie strzelił karnego teraz jest ostoją naszego ataku. Nawet Ronaldo mając 17 lat pojechał na mundial, nie zagrał w żadnym meczu ale pomogło mu to rozwinąć karierę. Poza tym na Franka za 4 lata już nie liczę. Mimo tego wszystkiego uważam że Tomek powinien pojechać tam chociaż jako rezerwowy.
A jeśli chodzi o jedenastkę na MŚ to stawiałbym na taką:
Boruc - Żewłakow, Jop, Bąk, Baszczyński - Krzynówek, Sobolewski, Szymkowiak, Smolarek - Rasiak, Żurawski