Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post autor: Morrow » 16 maja 2006, 11:17

Ponoć jeszcze nie ma numeru 1 na bramce. Ja myślę, że bardzo duży wpływ na niepowołanie Dudka miał Kazimierski. Ok. miesiąc temu kiedy wszyscy myśleliśmy że Dudek może nawet być pierwszym bramkarzem, Kazimierski gdzieś się wypowiedział, że on może zapomnieć o Mundialu. Jakoś ta wypowiedź przeszła bez echa ale moim zdaniem opinia Kazimierskiego mogła być kluczowa. Skoro jednak nie ma numeru 1 to oznacza, że niepowołanie Dudka nie miało na celu eliminacji niezdrowej rywalizacji. Teraz jeśli broniłby Kuszczak to Boruc też będzie marudził. Jeśli sytuacja z bramkarzami wyglądałaby tak jak na zakończenie eliminacji to bym się nie zastanawiał i wziął Boruca jako pierwszego bramkarza a resztę po naukę, bo wtedy keeper Celticu miał naprawdę niesamowitą formę. A teraz? Nie wygląda mi na pewnego bramkarza. Za dużo tych głupich błędów. A wystarczy jeden taki, żeby MŚ spisać na straty. Pożyjemy zobaczymy. Sam Boruc musi udowodnić słuszność decyzji Janasa, o ile będzie bronił oczywiście. Jeśli coś zawali może popłynąć razem z Janosikiem. Dudek nie grał, ale miał tę przewagę nad resztą, że już miał doświadczenie z MŚ. Ja osobiście bym postawił na niego. Ale rozliczać Janasa będziemy mogli dopiero po Mundialu. Swoją drogą ciekawe kto będzie bronił? Bo jak tak obejrzałem tę galę wczoraj i poznałem nazwiska to doszedłem do wniosku, ze nie zdziwiłbym się gdyby nr 1 został Fabiański :) To też dobra decyzja, że jedzie. 3 bramkarz raczej na pewno nie pogra a lepiej żeby atmosferę mistrzostw poczuł młody i perspektywiczny zawodnik niż np. Kowalewski, który za 4 lata raczej nr 1 nie będzie.
Zgadzam się co do Bąka. Chyba nie jest lepszy od Kłosa, a w Katarze za grubą kasę bawi się z półamatorami i kilkoma wygasłymi gwiazdkami. To ma być ostoja naszej defensywy? Lewandowski to też porażka...Jak dla mnie parą stoperów powinni być Jop z Kłosem ale to już za nami.
Kosowski. On też nie gra, ma niewyparzony jęzor ale kiedy by nie grał w reprezentacji prezentuje się w miarę dobrze. Atakuje, rwie, to taki zawodnik, który potrafi pociągnąć drużynę i też bym go wziął.
Nie wiem kiedy Radomski prezentował formę obligującą go do gry w kadrze ale ja znam kilku lepszych piłkarzy na jego pozycję. Skoro Janas wziął Lewandowskiego na obronę, mogącego grać defensywnego pomocnika to czemu nie zaryzykował i nie wziął kogoś z ligi? O Mili też już było. Prezentuje się gorzej niż za czasów gry w Groclinie a w tak młodym wieku regres jest niewybaczalny. Ile mu można dawać szans?
No i się zgodzę, że Franek jest sam sobie winien. Miał w Hiszpanii formę, niezły klub i perspektywy na przyszłość bo strzelał bramki. W Wilkach sportowo nie zyskał bo też druga liga, może klub trochę zasobniejszy, ale pewnie decydującym aspektem była kasa. Nie może narzekać, że nie dostawał szans bo Hoddle na niego stawiał z uporem maniaka. No i jakby nie psioczyć na Rasiaka. W Tottenhamie zawiódł, ale na tym samym szczeblu rozgrywek co Franek prezentuje się lepiej.
Aha. I ciekawi mnie co by było w sytuacji gdyby za jakiś tydzień kiedy wszyscy się już wyżalą, jakiś piłkarz z "23" na pozycji bramkarza lub napadziora złapał kontuzję. Dudek i Franek pewnie juz by powiedzieli co myślą o Janasie a tu pojawia się miejsce. Co wtedy?:-)

Wróć do „Polska”