Nie wiem czy mozna wysnuć taką opinię na podstawie dwóch meczy ze słabymi zespołami Litwy i Wysp Owczych.Martinho pisze:Sewryn Gancarczyk Bardzo dobra decyzja Janasa. Po tym jak go zobaczylem w meczu z Litwa to od razu wiedzialem ze na mundial ma duze szanse pojechac. Silny boczny obronca, ktory opotrafi wlaczac sie w akcje ofensywne. Mozna nawet powiedziec ze w ofensywie jest lepszy niz w obronie.
Z przeciętną Litwą Gancarczyk wyróżnił się na tle fatalnie grających kolegów z formacji obronnej. W zasadzie oprócz zaangażowania i walki nie wzniósł się ponad przeciętność. Z kolei mecz z wyspiarzami, drużyna amatorów obnażył słabości Gancarczyka. Zostawał podczas pułapek ofsajdowych, na lewej stronie robili go jak chcieli. To że się podłącza do akcji ofensywny nie znaczy, że te wejścia sa efektywne. Jedno dobre dośrodkowanie to za mało jak na mundial. Nie wiem jak gra na Ukrainie, ale to co pokazał w tych meczach nie napawa optymizmem i przypomina raczej powołanie przez Engela, Pawła Sibika. Pamiętajmy, że na mundialu naszymi rywalami beda ekipy silniejsze od Litwy i Wysp Owczych. Szczerze nie wiem czemu wszyscy włacznie z Janasem zachwycają się tym Gancarczykiem.
Janas zamiast wstrząsnac drużyna, chyba ją rozwalił.