Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1537
Kibicuję: FC Barcelona

Książki - recenzje

Post autor: Keres » 12 mar 2026, 19:17

futbolowa pisze:
19 sty 2026, 15:56
Keres pisze:
19 sty 2026, 13:58
Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.
Doskonale! Czekamy więc 😁
Skończyłem ostatnio i na pewno jest mi bliżej do futbolowej niz Chlopaczka. Książka jest długa - 650 stron i nieraz wydawało mi się, że za dużo tego, bo chciałem więcej śledztwa w sprawie morderstwa, a tymczasem czytamy kolejne przygody Cory'ego, co po przeczytaniu książki uważam, że było... super. Przeniesienie się w świat dwunastolatka, na dodatek w latach 60., na dodatek w Stanach, ehh jakie to wszystko zostało osadzone w pięknym klimacie. Książka mocno sentymentalna, oj mocno. A ostatni rozdział jak Cory wraca po latach do Zephyr to już kumulacja - no prawie się popłakałem. :P Szybki przeskok od zakończenia sprawy morderstwa do dorosłości głównego bohatera dał do myślenia nad szybko biegnącym czasem. Ludzie, ja sam dopiero miałem 12 lat, rodzice byli młodzi, praca w polu której nie znosiłem... A tu czterdziestka niedługo.

Nie zachwycam się tą pozycją tak jak futbolowa, bo te elementy fantastyki nie do końca mi podeszły, ale ode mnie mocne 8/10. Dzięki za polecenie, bo świetnie było się poczuć znów małym dzieckiem. :beer:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”