Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: venomik » 13 mar 2026, 0:05

Lubię ten stan polityki kwantowej. Coś jest jednocześnie dobre, niedobre, trochę dobre, trochę niedobre - i dopiero kiedy jakiś polityk/partia podejmie decyzje to następuje kollaps funkcji politycznej i teraz juz wiadomo co myśleć.
Cement pisze:
12 mar 2026, 21:51
(...) nikt o zdrowych zmysłach (...) przecież oczywiste jest... (...) nikt nie dostający poleceń z Berlina nie przyjąłby...
Zaskakujące (tak naprawdę to wcale nie), że najostrzejsze wypowiedzi, najbardziej podkreślające oczywistość veta pojawiają się tuż po ogloszeniu tej decyzji. Nie przed. Dziwnym trafem od osoby, która wcześniej w ogole się na ten temat na forum nie wypowiadała.
Szanuję strategiczne podejscie.
Analiza wsteczna zawsze skuteczna!

Ode mnie jeszcze mały bonus. Akurat wracając z imprezy tangowej przechodziłem obok pałacu prezydenckiego, gdzieś parę chwil po 23:

Obrazek
Obrazek

Czyli jest protest!
Generalnie lubię jak młode osoby angażują się politycznie w sposób inny niż prowadzenie konta na twitterze, gdzie udostępniają albo parafrazują treści innych albo przekaz dnia. Więc nawet przystanąłem na chwilę posłuchać wywiadu. Jak się okazało - jego końcówki. Odpowiadający porównał obecną sytuację z tym co było przed II wojną światową - gdzie bardzo istotne było to, jak przestarzały i kiepski sprzęt wojskowy miała Polska.
Dziwne porównanie - bo przecież raczej zgodni są wszyscy, że dbać o bezpieczeństwo kraju trzeba, kwestia jak to finansować, a nie czy finansować w ogóle.

Aczkolwiek tuż po tej wypowiedzi mikrofon został wyłączony, transparent zwinięty i wszyscy się rozeszli. Wiec jednak nie protest, ale pewnie ktoś stwierdził, że taka forma krytyki (obok palacu prezydenckiego, protestując) sprzeda się lepiej na social mediach.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”