Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Mates » 13 mar 2026, 15:14

Conrado pisze:
12 mar 2026, 15:53
Komisja zastrzegła wtedy, że rząd musi przed pierwszą wypłatą zrealizować trzy superkamienie milowe, m.in. związane z niezależnością sądownictwa. Dodatkowo KPO zakłada realizację przez Polskę reform i zmian w prawie, nazywanych kamieniami milowymi.
I jakież to reformy wdrożył Tusk z Bodnarem, że nagle, natychmiastowo KPO zostało odblokowane? No chyba, że tą reformą jest niezgodne z prawem usunięcie prokuratora krajowego :P KE sama sobie winna, że kompletnie nie jest wiarygodna. KPO, Węgry, Rumunia, umowa Mercosur i wiele, wiele innych kwestii świadczą, że traktaty europejskie i prawo to oni mają w głębokim poważaniu.

Bardzo dobra decyzja Nawrockiego według mnie. Tak samo uważam, że dobrze, że Czarzasty nie będzie procedował tego gniota o polskim safe 0%. Przy takich kredytach, takich pieniądzach trzeba przemyślanych decyzji. Nie ma miejsca na prowizorkę.

Teraz jest tyle informacji o safe, że nie wiadomo co jest wiarygodne. Jak słyszę, że i tak safe wejdzie, bo Rudy stwierdził, że on sobie i tak to wprowadzi bez zgody ustawy to mi się nóż w kieszeni otwiera. A tego typu umowa nie może wejść bez ratyfikacji przez parlament. Zresztą np prof. Piotrowski bez ogródek mówi, że umowa w takim kształcie jest niezgodna z konstytucją.
Kluchman pisze:
13 mar 2026, 14:58
A budżet z pożyczki SAFE niemal w całości poszedłby na różnego rodzaju sprzęt, amunicję, cyberbezpieczeństwo itp.
A tego to akurat nie wiemy, bo lista projektów jest tajna. A z doniesień medialnych wynika np, że jedną ze spółek która ma dostać miliardy jest spółka Polska Amunicja, którą jak wynika z KRS od czerwca 2024 roku kieruje Paweł Poncyliusz. Ile jest jeszcze takich spółek gdzie poupychali ludzi związanych z KO? W sumie nie wiemy bo lista projektów jest tajna.

Ja niestety mam obawy, że SAFE niczym słynne jachty z KPO byłby tylko okazją, żeby sobie ludzie z KO zarobili.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”