Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5299
Kibicuję: Tylko WISŁA

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: DDK » 27 mar 2026, 7:37

Kluchman pisze:
26 mar 2026, 22:22
Żeby ta Twoja działalność gospodarcza to chociaż faktycznie była działalność gospodarcza. Ile wystawiasz faktur i ile osób zatrudniasz? Porównaj sobie z umową o pracę. Kosztów uzyskania przychodów masz zazwyczaj na sztywno 300 zł, a na rachunek bankowy dostajesz niecałe 60% całkowitego kosztu pracodawcy... do czasu wejścia w drugi próg. I VAT-u jakoś nikt też nie chce odliczać.
W terminalach od 6 lat na b2b - to nie jest standardowa umowa o pracę bo mam nieregularny tryb pracy, miejsce dowolne gdzie chce, swoje auto itd. oprócz tego praca w kancelarii - identyczna sytuacja. W międzyczasie jeszcze jakieś mniejsze zlecenia robiłem. Zatrudniałem 1 osobę na siebie , bo resztę zatrudniałem bezpośrednio w kancelarii (pracowali na uz, UOP albo b2b) dla kancelarii. Teraz otwieram ER, możliwe że też będę wystawiał tam faktury ale dopiero po otwarciu ustalimy dokładne obowiązki.

Daj mi znać gdzie tu widzisz UOP.
futbolowa pisze:
26 mar 2026, 22:40
No i dokładnie o tym piszę. Z góry wiem, że muszę to oddać, więc nie traktuję tego jak wpływu czy zysku, jakkolwiek to nazwiemy.
Ja to rozumiem i też tak traktuje ale jeśli pozyskuje klienta dla kogoś który płaci np. 5k więcej niż chcr ta firma to te 5k idzie dla mnie. A nie, idzie tylko 4k bo reszta to VAT.

Wróć do „Hyde Park”