W terminalach od 6 lat na b2b - to nie jest standardowa umowa o pracę bo mam nieregularny tryb pracy, miejsce dowolne gdzie chce, swoje auto itd. oprócz tego praca w kancelarii - identyczna sytuacja. W międzyczasie jeszcze jakieś mniejsze zlecenia robiłem. Zatrudniałem 1 osobę na siebie , bo resztę zatrudniałem bezpośrednio w kancelarii (pracowali na uz, UOP albo b2b) dla kancelarii. Teraz otwieram ER, możliwe że też będę wystawiał tam faktury ale dopiero po otwarciu ustalimy dokładne obowiązki.Kluchman pisze: ↑26 mar 2026, 22:22Żeby ta Twoja działalność gospodarcza to chociaż faktycznie była działalność gospodarcza. Ile wystawiasz faktur i ile osób zatrudniasz? Porównaj sobie z umową o pracę. Kosztów uzyskania przychodów masz zazwyczaj na sztywno 300 zł, a na rachunek bankowy dostajesz niecałe 60% całkowitego kosztu pracodawcy... do czasu wejścia w drugi próg. I VAT-u jakoś nikt też nie chce odliczać.
Daj mi znać gdzie tu widzisz UOP.
Ja to rozumiem i też tak traktuje ale jeśli pozyskuje klienta dla kogoś który płaci np. 5k więcej niż chcr ta firma to te 5k idzie dla mnie. A nie, idzie tylko 4k bo reszta to VAT.