Skynet nadchodzi

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6307
Kibicuję: 4rsenal

Skynet nadchodzi

Post autor: sickstick » 10 kwie 2026, 14:26

To jest akurat bardzo ciekawa kwestia, bo AI teoretycznie nie pamięta starych rozmów z innych chatów (taka jest oficjalna wersja), ale jednak coś tam pamięta. U mnie np Gemini (w każdej wersji, nawet Szybkiej) od razu wie że pytam o Jave albo JSa, nie muszę zaczynać prompta od "bądź programistą Java" tylko on już to wie na starcie chatu - prawdopodobnie po tym że w naszej historii rozmów prompotowałem głównie o to.
No i raz się też spotkałem - bardzo ciekawa sprawa - z sytuacją że Gemini Pro samo z siebie napisało mi, że zauważyło że regularnie nie przytrzymuje alta jeśli ostatnia litera jest polskim znakiem - tzn np zamiast 'łódź' piszę 'łódz' ect. (po prostu mój mózg podświadomie szybciej puszczał alt niż wciskał litere). Myślę też wzięło tą wiedzę z historii rozmów, bo raczej nie z tego jednego konkretnego chata gdzie to się działo. Co ciekawie od kiedy mi to napisał, to zacząłem na to zwracać uwagę :P

Reasumując oficjalnie te chaty nic nie pamiętają, a ja myślę że pamiętają ;) Ludzie dziś wrzucaja w chaty masę poufnych danych ect, wersja że chat "nic nie pamięta" jest lepsza biznesowo. Wiecie jak jest, przepisu na jabłecznik o który zapytałeś 3 dni temu nie pamięta, ale pesel który mu wrzuciłeś podczas redagowania maila pól toku temu zapisał na pewno ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 14:36 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”