Mam na myśli, że taka informacja powinna być podawana jak cecha produktu. Jak kaloryczność produktu na przykład. Albo kraj pochodzenia. Też nikt tego normalnie nie sprawdza, ale czasem bywa istotne.
A czy ja bym nie kupił? Zależy od sytuacji.
Obecnie też jak mam do wyboru 2 produkty, które z punktu moich potrzeb są identyczne, to wybiorę produkt polski. Na tej samej zasadzie mogę wybrać produkt lokalny, produkt bez AI bądź zwyczajnie zrezygnować z jakiegoś produktu ze względu na różne dziłania z przeszłości. W świecie gier planszowych była kiedyś firma, która jawnie okłamywała swoich klientów co do gry wydawanej na wspieraczce (fabrykując nawet korespondencje z urzędem celnym) i to było dla mnie powodem, żeby nie sięgać po ich gry.
Jasne, gdyby pojawiła się gra planszówa od nich, z świetnymi recenzjami, z wysoką oceną graczy, z moimi ulubionymi mechanikami (a jednocześnie innowacyjna) i moi znajomi by ją uwielbiali to pewnie bym sie jednak skusił. Choć z planszówkami jest o tyle fajnie, że można grać w gry danej firmy nie będąc jednocześnie ich klientem (nie wydając pieniędzy na ich gry).
Podobnie z AI. Jak będę miał alternatywy, które nie bazują na AI i są niemal identyczne z konsumenckiego punktu widzenia - będzie to zawsze jakis czynnik wyboru. Zwlaszcza teraz. Bo docelowo to pewnie zdecydowana większość gier będzie miała grafiki generowane przez AI. A z czasem pewnie i gry będą od zera projektowane przez AI.
A czemu nie? ;]
Docelowo oczywiście.