Skynet nadchodzi

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2168

Skynet nadchodzi

Post autor: venomik » 23 kwie 2026, 14:26

Przema pisze:
23 kwie 2026, 12:23
A jak bedzie robione ze wsparciem AI to nie kupisz takiego produktu?
Mam na myśli, że taka informacja powinna być podawana jak cecha produktu. Jak kaloryczność produktu na przykład. Albo kraj pochodzenia. Też nikt tego normalnie nie sprawdza, ale czasem bywa istotne.
A czy ja bym nie kupił? Zależy od sytuacji.
Obecnie też jak mam do wyboru 2 produkty, które z punktu moich potrzeb są identyczne, to wybiorę produkt polski. Na tej samej zasadzie mogę wybrać produkt lokalny, produkt bez AI bądź zwyczajnie zrezygnować z jakiegoś produktu ze względu na różne dziłania z przeszłości. W świecie gier planszowych była kiedyś firma, która jawnie okłamywała swoich klientów co do gry wydawanej na wspieraczce (fabrykując nawet korespondencje z urzędem celnym) i to było dla mnie powodem, żeby nie sięgać po ich gry.
Jasne, gdyby pojawiła się gra planszówa od nich, z świetnymi recenzjami, z wysoką oceną graczy, z moimi ulubionymi mechanikami (a jednocześnie innowacyjna) i moi znajomi by ją uwielbiali to pewnie bym sie jednak skusił. Choć z planszówkami jest o tyle fajnie, że można grać w gry danej firmy nie będąc jednocześnie ich klientem (nie wydając pieniędzy na ich gry).
Podobnie z AI. Jak będę miał alternatywy, które nie bazują na AI i są niemal identyczne z konsumenckiego punktu widzenia - będzie to zawsze jakis czynnik wyboru. Zwlaszcza teraz. Bo docelowo to pewnie zdecydowana większość gier będzie miała grafiki generowane przez AI. A z czasem pewnie i gry będą od zera projektowane przez AI.
dias pisze:
23 kwie 2026, 14:07
Nie żartujmy nawet, że książka pisana ze wsparciem AI ma jakąś wartość.
A czemu nie? ;]
Docelowo oczywiście.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”